Ako ušetriť rodinný rozpočet- potraviny
1. Plánujte
Potraviny, ktoré chcete kúpiť sa nakupujú jednoducho. Ale horšie je použiť ich a najmä využiť ich všetky a nič nevyhodiť! Zdá sa to byť nemožné. Vždy sa niečo pokazí, vyhodí, niečo nás omrzí skôr, než to stihneme dojesť. Recept na tento neduh je plánovanie. Napíšte si, čo chcete počas týždňa variť. Myslite na to, že je dobré variť aj do zásoby. Tak budete mať jedlo na dva dni. Viac ako dva dni s navareným pokrmom nepočítajte. Ekonomický bude už aj tento krok a zbytočne by ste sa nútili k tomu istému jedlu tri dni po sebe. Všetko jedlo sa spotrebuje aj vtedy, ak z danej potraviny uvaríte viacero chodov. Napríklad upečiete kura, ktoré bude mať celá rodina na obed. Z tohto mäsa ostanú kosti, krídla a stehná, ktoré nikto nezjedol. Jednoducho ich oberte a mäso použite na kurací šalát s cestovinami. Zmiešajte kura s cestovinami, jogurtom a kukuricou a na záver okoreňte a osoľte.
2. Zamrazujte, zavárajte
Ak niečo uvaríte vo veľkom a viete, že to istotne nikto nezje, pokojne to zmrazte na horšie časy. Je to veľmi dobré, ako sa hovorí, to čo si odložíš, neskôr akoby si našiel. Keď sa vám o mesiac nebude chcieť variť, máte v mrazničke niečo, čo ste si tam odložili a určite sa tomu potešíte. Zmraziť môžete dokonca aj koláč. Rovnako tak môžete aj zavárať. Nejde o kompóty a čalamády, ale o polievky a omáčky. Tie najšikovnejšie gazdinky dokonca vedia aj zavariť mäso s výpekom alebo mäso v omáčke. Chce to cvik a azda viacero nepodarených pohárov, no napokon sa to snáď podarí a vy už nebudete chcieť nič iné než zavárať a zavárať.3. Fantazírujte
Mnoho receptov vzniklo tzv. ,,čo chladnička dala“ spôsobom. Z takýchto surovín môžete robiť nátierky, polievky ale aj hlavné pokrmy či dezerty. Ak vám z nedele zostane ryža, zemiaky či cestoviny, jednoducho si poradíte. Ryžu zmiešajte so zeleninou a syrom a uvarte rizoto. Zemiaky osmažte na panvici alebo upečte v rúre a dajte k nim dressing zo smotany a cibuľky. A čo s cestovinami? Jednoducho ich urobte s kečupom a syrom a obed či večera je na svete.4. Nenakupujte s prázdnym žalúdkom
To sa naozaj nikdy nevyplatí. Keď sa snažíte ísť nakúpiť s hladom v žalúdku v očiach a v nohách, ženie vás to nesprávnym smerom. Nakúpite všetko možné aj to , čo ste na zozname nemali. Miniete veľa peňazí a doma potom zjete piate cez deviate. Snažte sa nájsť si čas na na porcovanie jedál na celý deň alebo aspoň premyslenie si, kedy čo budete jesť. Nezaskočí vás vlčí hlad vtedy, keď to budete najmenej čakať.
5. Obedy v reštaurácií len 2 krát týždenne
Ak sa vám zdá, že sa peniaze kotúľajú práve týmto smerom, určite si určitý počet dní, kedy sa najete v reštaurácií. Uznávame, nie každý má v rozpočte peniaze práve na tento výdavok. Avšak, čo robiť, keď vás prepadne hlad? Jednoducho si musíte nájsť čas na to, aby ste si doma pripravili jedlo na ďalší deň. Nabaľte si toho dosť, aby ste nemali pocit, že ste sa vôbec nenajedli. Oklamete tým jedine samé seba, ak sa budete snažiť diétovať a potom vaše prvé kroky budú viesť do automatu so sladkosťami. Foto: Pixabay.com
Autor: Katarína V.