Urobte si chutné vafličky! V klasickej aj bezlepkovej verzii
Klasický recept na vanilkové wafle:
Potrebujete: Hladkú múku,180g Vajcia,2 ks Vanilkovú esenciu alebo lusk,5 kvapiek alebo obsah vanilkového lusku Prášok do pečiva,4 č. lyžičky Maslo alebo olej,5 p. lyžíc Mlieko izbovej teploty, 1 dc Práškový cukor, 4 p. lyžice Roztopenú čokoládu, šľahačku, lekvár...Postup: Vafle budú vláčnejšie, ak ušľaháte sneh z bielkov a štipky soli. Potom v druhej mise rozmiešate žĺtka, olej, mlieko a vanilku. Pridáme cukor. Dobre rozmiešanú masu premiešame so suchými ingredienciami. Ak je cesto príliš husté, dolejeme kvapku mlieka. Ak naopak príliš riedke, dosypeme ešte múku. Cesto by malo byť mazľavé a konzistencia viac riedka než hustá, avšak musí byť primeraná, aby sa udržala vo vaflovači a neroztiekla sa. Pred naliatím cesta do formy, potriete vaflovač olejom. Pečte cca 8 minút, ale pribežne kontrolujte, aby sa nepripiekli.
Servírujeme s čokoládovým topingom a šľahačkou, ale každý si môže dať to, čo má rad napríklad aj na palacinkách.Bezlepková verzia je veľmi jednoduchá. Miesto múky môžete použiť ryžovú múku a kukuričnú múku v pomere 2:1. Prípadne použite v plnom rozsahu bezlepkovú múku na krehké pečivo. Obmeniť sa môže aj mlieko za bezlaktózové alebo rastlinné. Skúste do cesta pridať lyžicu tvarohu, bude vláčne a tvarohovo nadýchané.
Už teraz sa nám v redakcii zbiehajú slinky, tak prajeme dobrú chuť a niečo si odložte aj na sladké pondelňajšie raňajky :- ) Foto: Pixabay.comAutor: Katarína V.