Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vývoj bedrových kĺbikov a široké balenie

reklama:
Vývoj bedrových kĺbikov a široké balenie

Tešíte sa na príchod svojho dieťatka a chystáte si pre neho veci, aby bolo všetko pripravené, keď sa vrátite z pôrodnice? Určite si položíte aj otázku, či budete baliť svoje dieťatko naširoko, či mu kúpite poštolkové nohavice.

Prečo sa vyšetrujú bedrové kĺbiky?

V našom štáte podlieha každý novorodenec povinnému vyšetreniu bedrových kĺbikov. Pri vyšetrení sa zisťuje, či má dieťatko správne postavenie bedrových kĺbikov.

Kedy a ako sa vyšetrujú bedrové kĺbiky?

  • po narodení, ešte v pôrodnici lekár zisťuje pohyblivosť a stabilitu kĺbu, špeciálnymi pohybmi s nožičkami zistí odpor a pružnosť kĺbu. Už pri tomto vyšetrení môže zistiť odchýlku, ktorá sa začne riešiť
  • 6. týždeň – kontrola
  • 3.-4. mesiac – kontrola ultrazvukom (sono)

Aké môžu byť poruchy?

  • nedostatočne vyvinutý bedrový kĺbik
  • nesprávne postavenie kĺbovej hlavice voči kĺbovej jamke
  • nestabilné bedrá
  • čiastočne alebo úplné vrodené vykĺbené bedrá
  • asymetria

Aký to môže mať dopad?

  • poškodenie a poruchy hybnosti kĺbov
  • bolesť

Prečo prišlo k zmenám v balení detičiek?

Od roku 1973 bolo povinnosťou baliť detičky naširoko. Prvé vyšetrenie bedrových kĺbikov sa robilo až v 3.-4. mesiaci (RTG).

Od roku 2008 nám zákon neukladá povinnosť baliť detičky od narodenia „naširoko“. Ide o to, že diagnostika tak pokročila, že vieme veľmi skoro odhaliť prípadné odchýlky. Už v pôrodnici sa lekári zameriavajú na skoré odhalenie nesprávne vyvíjajúcich kĺbikov.

Ako mám vlastne dieťatko baliť?

Dieťa, ktorému lekár nezistil pri vyšetrení žiadne obmedzenia a asymetriu, stačí baliť do jednej jednorázovej plienky. Ak sa na sonografickom vyšetrení zistil iný, ako fyziologický nález, doporučuje sa „široké“ balenie.

Kedy dieťatko baliť „naširoko“?

  • ak ma lekár podozrenie na zlé postavenie kĺbikov
  • keď je diagnostikované zlé postavenie bedrového kĺbu

Ako baliť „naširoko“?

Dve látkové plienky poskladáme na tretiny, potom na polovicu, aby nám vznikol pás široký 15-20 cm. Ten vložíme do plienkových nohavičiek (poštolkových), už na jednorázovú plienku. Na ďalších vyšetreniach záleží, či budeme v balení pokračovať. Vždy sa však treba riadiť odporúčaniami ortopéda.

Čo odporučí lekár?

Ak špecialista zistí nesprávny vývoj bedrových kĺbikov, určí vám ďalší postup liečby. Dieťa bude sledovať častejšie, bude sa vykonávať sonografické vyšetrenia a podľa potreby sa môže doplniť aj RTG. V prípade nejasností sa vykonáva aj CT vyšetrenie.

Ortopéd môže vášmu dieťatku doporučiť aj špeciálne remienky alebo perinku, prípadne chirurgickú liečbu. Takéto detičky sú sledované dlhšie- minimálne do 6.-9.mesiaca.

Aký je na to názor odborníkov?

Názory odborníkov sa líšia. Zákon určuje túto povinnosť pri zistených odchýlkach. Ak je vývoj kĺbikov v poriadku, stačí baliť do jednej plienky. Stále sa však môžete stretnúť s veľa lekármi, ktorý aj napriek najnovším trendom, stále odporúčajú „široké“ balenie prvých 6 mesiacov, niektorí až kým nezačne dieťatko chodiť. V okolitých krajinách sa nestretávate tak často so „širokým“ balením. Je to aj preto, že na Slovensku sa pomerne často vyskytuje vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov.

Samozrejme, keď je podozrenie na nesprávny vývoj, majú tieto opatrenia opodstatnenie a môžeme nimi predchádzať vážnym komplikáciám.

Je preto na rodičoch, či sa rozhodnú svoje dieťatko baliť naširoko, alebo mu dajú voľnosť. Širokým balením určite nič nepokazíme. Avšak pri fyziologickom sonografickom náleze úplne postačuje baliť do jednej plienky.

Ako vyberať plienky?

Pri výbere je dôležité, aby plienkové nohavice zodpovedali veku a hmotnosti dieťatka a aby mu dobre sedeli (nebránili v pohybe, neotláčali, prípadne zas nepadali). Takisto je dôležitý pocit sucha. Treba si všímať aj okraj plienky, ktorý lemuje stehienko. Pri niektorých plienkach, ktoré sú horšie priedušné a nožičku silno obopínajú, môže dôjsť k podráždeniu kože a jej zápalu.

Sú vhodné jednorázové plienky?

Áno, sú vhodné a to nielen pre mamičku, ktorá nemusí tráviť čas pri namáčaní, praní, vyváraní, vešaní a žehlení látkových plienok. Jednorázové plienky sú dostatočné vzdušné, lepšie sajú, povrch zadočka ostáva suchý, plienky dostatočne obopínajú stehienka a tak chránia pred pretekaním, ale ani nebránia v pohybe. Samozrejme, že sa môžeme stretnúť s detičkami, ktoré môžu reagovať precitlivelo na niektorú zložku, ktorá je v jednorázovej plienke použitá a preto im viac vyhovujú plienočky bavlnené.

Ako baliť do látkovej plienky?

Najlepšie vám to ukážu sestričky v pôrodnici. Môžete to skúsiť aj takto. Prvú plienku zložíme tak, aby z nej vznikol dlhý pás, asi 10 cm široký. Ďalšie dve plienky zložíme na dĺžku na tretiny a položíme na prvú plienku tak, aby tvorili písmeno T. Do týchto plienok sa dáva absorbčná vložka. Dieťa chytíme za členky, mierne mu zodvihneme zadoček a podložíme pod neho plienky.

Dvojicu plienok prehneme tak, aby cípy boli na brušku a ďalšiu plienku, tvoriacu ramená písmena T, preložíme a upevníme zábal, cez ktorý natiahneme body, ktorou plienky ešte zafixujeme. Obruby plienok by mali byť otočené dovnútra, aby dieťatko netlačili na chrbátiku.

Ako baliť do jednorázovej plienky?

Balenie dieťaťa do jednorázových plienok je jednoduchšie a hravo ho zvládne aj neskúsený otecko.

Plienku rozložíme, dieťa chytíme za členky, zodvihneme mu zadoček a podsunieme plienku, aby siahala až k pásu. Prednú časť natiahneme cez bruško, uvoľníme lepiace prúžky alebo suchý zips a plienku nimi upevníme. Potom sa ubezpečíme, či sa nám plienka nestočila, alebo či dieťatko v páse nesťahuje. V páse nechávame priestor voľný na jeden prst. Na plienku potom oblečieme body.

Širokým balením určite nič nepokazíte, rozhodnutie ja na vás.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. mája 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.