Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vysoká teplota u dojčiat je nebezpečná! Poradíme vám, ako ju zraziť za 5 minút

reklama:
Vysoká teplota u dojčiat je nebezpečná! Poradíme vám, ako ju zraziť za 5 minút

Horúčka u dojčiat a bábätiek je niečo, čo je strašiakom každej matky. Kedy je teplota v poriadku a kedy už treba kontaktovať lekára alebo ísť do nemocnice? S nasledujúcim tipom znížite teplotu svojho dieťatka už niekoľko minút. Znížením teploty dosiahnete väčšieho pohodlia svojho dieťaťa. A keď pri tom navyše nepoužijete žiadne medikamenty, môžete si pogratulovať. Keď už nič iné, môžete na čas uľaviť svojmu dieťaťu. Pokiaľ by teplota opäť naskočila, je potrebné kontaktovať lekára.

Kedy je horúčka u detí nebezpečná?

Zvýšená teplota nie je príliš nebezpečná. Môže byť znamením, že sa v detskom telíčku deje niečo mimoriadne, čo bude vyžadovať viac pozornosti od vás. To pre vás môže byť vyčerpávajúce. V takom prípade je dôležité čo najskôr znížiť teplotu a potom svoje dieťa pravidelne kontrolovať. Pokiaľ sa k teplote navyše pridá chvenie alebo tras, je to znamenie, že telíčko vášho dieťatka bojuje s infekciou.

Ako rýchlo znížiť teplotu?

Existuje množstvo „osvedčených“ tipov, ako znížiť teplotu. To preto, že keď má dieťa horúčku, základným a prvým krokom, ktorý sa každý rodič snaží urobiť, je čo najrýchlejšie zraziť teplotu. Ak ste už niekoľko takých tipov vyskúšali, v snahe vyhnúť sa použitiu medikamentov, možno už ste boli aj sklamaní. Napriek tomu ale nepoľavujte a vyskúšajte aj tento náš trik, ako rýchlo znížiť teplotu. Horúčka je totiž vyčerpávajúca aj pre dospelého, nieto ešte pre vaše bábätko.

Rýchlosť je pri horúčke dôležitá

Pre okamžitú úľavu od horúčky zvoľte ten správny postup. Jedine tak sa vám môže podariť minimalizovať všetky škody, ktoré môže horúčka spôsobiť. Pokiaľ sa vám horúčku nedarí znížiť, a vaše dieťa ju má už niekoľko dní, neváhajte navštíviť pediatra. Pri náhlom zistení horúčky ale môžete využiť trik s použitím iba dvoch zemiakov.

Sila zemiakov. Sila prírody

Skutočne vám postačia zemiaky. Vezmite si dva väčšie, alebo tri menšie zemiaky. Olúpte ich a dobre ich umyte. Na strúhadle ich nastrúhajte najemno. Takto pripravené surové zemiaky umiestnite do detských ponožiek. To zníži teplotu do piatich minút a spôsobí aj to, že vaše dieťa sa ihneď bude cítiť lepšie. To môžete spoznať napríklad na tom, že dieťa sa utíši a prestane plakať.

Je nutné odstraňovať teplotu vždy?

Pokiaľ sa vám zdá, že má vaše dieťa horúčku, je vždy lepšie overiť si to prostredníctvom teplomera. Občasné zvýšenie teploty nemusí byť nič mimoriadne. Ak meriate teplotu rektálnym teplomerom, potom sa vždy snažte začať ovplyvňovať až teplotu nad 38,5 °C. Pokiaľ používate klasický teplomer, ktorý meria teplotu v podpazuší, ovplyvňujte teplotu od 39 °C. (Teplota v podpazuší a v konečníku je totiž rozdielna, a to práve o pol stupňa Celzia.)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.