Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Viete, koľko má vypiť dojča, batoľa a školák?

reklama:
Viete, koľko má vypiť dojča, batoľa a školák?

Máte ho do tekutín nútiť, alebo sa spoľahnúť na jeho pocit smädu?

Máte potrebnú predstavu, koľko by toho vaše dieťa v skutočnosti malo vypiť?

Čím menšie, tým viac

Voda tvorí v detskom tele oveľa väčší podiel ako u dospelých, a deti sú preto pri dehydratácii viac ohrozené. Zároveň je ale dodržiavanie pitného režimu u detí zložitejšie, pretože nie sú vždy schopné rozpoznať pocit smädu. „Zatiaľ čo dospelým sa odporúča denne vypiť dva a pol až tri litre tekutín, detský organizmus má potrebu tekutín väčšiu, pretože je tvorený väčším podielom vody ako organizmus dospelého človeka.

Množstvo tekutín pre dieťa je závislé na jeho veku a telesnej hmotnosti. Platí, že čím je dieťa menšie, tým viac tekutín na jeden kilogram svojej váhy potrebuje..

Množstvo tekutín, ktoré by malo dieťa vypiť, sa ale nedá jednoducho zovšeobecniť. Je samozrejme rozdiel medzi tým, koľko tekutín potrebuje dieťa, ktoré aktívne športuje, a tým, koľko potrebuje dieťa, ktoré má skôr odpočinkový režim. Spotreba tekutín sa líši aj podľa okolitej teploty.

Orientačne by však ročné dieťa malo vypiť medzi 1-1,3 litra tekutín za deň. U dvojročného dieťaťa je to 1,3-1,5 litra za deň. Trojročné až sedemročné deti by mali vypiť okolo 1,6 litra za deň a sedemročné až desaťročné deti potom 1,8 litra za deň. Prihliadať treba aj k rade ďalších faktorov: Či je dieťa zdravé, akú má fyzickú aktivitu, aké je počasie, v sparnom lete bude vyšší nárok na príjem tekutín ako v zimnom období a pod.

Minerálky a džúsy nie sú moc vhodné

V prípade detí viac ako inokedy platí pravidlo, že najväčší diel prijímaných tekutín by mala tvoriť voda, ktorá jednak nemá žiadne kalórie, jednak nezaťažuje detský organizmus žiadnymi pridanými chemickými látkami.

Úplne nevhodné sú akékoľvek sýtené a sladené nápoje typu Cola, ale napríklad aj džúsy..Ak zaradíme do pitného režimu dieťaťa minerálnu vodu, nemal by jej denný príjem prekročiť približne jeden pohárik za deň.

Žiadna tekutina neposlúži zdraviu vášho dieťaťa toľko, ako obyčajná čistá voda. Je ale potrebné zvykať na ňu deti odmalička, pretože tie prirodzene preferujú sladkú chuť a prechod zo sladených nápojov na čistú vodu je oveľa zložitejší.

Je potreba u malých detí strážiť pitný režim?

U dojčiat, ak sú výlučne dojčené, pokryje dojčenie aj pitný režim. So zaraďovaním prvých príkrmov je už však dôležité tekutiny dopĺňať, dieťaťu je ponúkať a pravidelný pitný režim u nich „pestovať“ ako dôležitú súčasť správnej životosprávy.

Ako spoznať, že je dehydrované

Podľa nasledujúcich príznakov spoznáte, že je vaše dieťa ohrozené dehydratáciou, preto ich nikdy neberte na ľahkú váhu: Dieťa je nepokojné, alebo naopak výrazne spavejšie a unavenejšie ako normálne, menej močí, má sucho v ústach, má výrazne suchú kožu, točí sa mu hlava alebo si sťažuje na bolesti hlavy, môže mať zvýšenú teplotu, môže sa objaviť zimnica, má tmavý a zapáchajúci moč, pery dieťaťa sú suché, prípadne popraskané, má prepadnuté oči, ruky a nohy sú studenšie, dieťa sa horšie sústredí, je mrzuté, apatické .

Tipy pre rodičov

Noste so sebou vždy fľašu s pitím, aby sa dieťa mohlo napiť, kedykoľvek potrebuje. Nečakajte až na pocit smädu a ponúkajte dieťaťu pitie priebežne celý deň. Nezabúdajte dať dieťaťu napiť pred fyzickou aktivitou a tiež po nej.

Ak vaše dieťa odmieta čistú vodu, skúste mu do pohára s vodou vymačkat dielik pomaranča alebo pridať pár kúskov nakrájaného ovocia, napríklad melónu, jahody … Experimentujte s teplotou. Zatiaľ čo niektoré deti majú radšej vodu izbovej teploty, iným viac vyhovuje studená.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. mája 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.