Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci zistili, po kom deti dedia inteligenciu

reklama:
Vedci zistili, po kom deti dedia inteligenciu

Vedci dokázali, že gény zodpovedné za inteligenciu dieťaťa sa dedia iba od matky, a nie, ako sa predtým myslelo, od oboch rodičov. Je to preto, že gén pre IQ bol nájdený iba na ženskom chromozóme X. „Niektoré gény“ fungujú iba „keď pochádzajú od matky.“ Ak bol identický gén odovzdaný otcom, bude deaktivovaný. Samozrejme existujú aj gény, ktoré sa správajú opačne a aktivujú sa iba vtedy, keď sú zdedené po otcovi,“ hovorí štúdia Psychology Spot.

Zaujímavé zistenie

Ide o veľmi zaujímavú tému, pretože podľa výskumníkov sa niektoré gény môžu aktivovať alebo deaktivovať podľa toho, od ktorého rodiča boli odovzdané. To znamená, že aj keď je otec veľmi múdry, potomok jeho inteligenciu nezdedí, pretože ním odovzdané inteligenčné gény budú deaktivované matkinými chromozómami. Zistilo sa tiež, že len asi 60 percent inteligencie je dedičná. Zostávajúca časť je získavaná vplyvom prostredia a vhodnou stimuláciou mozgu k vývoju.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. januára 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.