Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Varovné signály, ktoré predchádzajú menopauze. Akým spôsobom zmiernite ich priebeh?

reklama:
Varovné signály, ktoré predchádzajú menopauze. Akým spôsobom zmiernite ich priebeh?

Menopauza je postupný proces. Vaša plodná životná etapa nekončí zo dňa na deň, tento prechod trvá až niekoľko rokov. Príchod klimaktéria neveští iba návaly tepla či nepravidelná menštruácia. Pozorne sledujte varovné signály svojho tela, ktoré sa u vás začnú objavovať až 7 rokov pred posledným krvácaním. Ich prejavy môžete zmierniť hlavne bylinkami.

Nenápadné prejavy premenopauzy, ktoré sa dostavia pomaly a plazivo

Menopauza nie je iba o strednom veku. Hoci sa s ňou ženy musia v 80 percentách vysporiadať vo veku 48 až 51 rokov, niektoré ženy majú posledné menštruačné krvácanie oveľa skôr. Pred blížiacim sa klimaktériom vás vaše telo upozorní varovnými signálmi, ktoré si nemusíte vôbec všimnúť. Ide o nenápadné zmeny vášho tela, ku ktorým dochádza v rámci tzv. premenopauzy. Práve premenopauza sa dostavuje pomaly a plazivo, a to až 7 rokov pred poslednou menštruáciou. Aké sú jej prejavy?

Máte čierne chĺpky na tvári

Zatiaľ čo vám budú vlasy na hlave rednúť, na brade, nad hornou perou alebo po stranách tvárí sa vám začnú objavovať tmavé chĺpky. Je to z dôvodu poklesu ženských hormónov androgénov a estrogénov.

Objavila sa u vás nová alergia

Ľudské hormóny a imunitný systém pracujú v jednom tandeme. Ženy, ktoré sa dostávajú do premenopauzy sú tak náchylnejšie na vznik novej alergie. Pokiaľ sú už na niečo alergické, prejavy tejto alergie sa môžu počas premenopauzy ešte zhoršiť.

Zhoršil sa vám zrak

Predtým ste okuliare vôbec nepotrebovali, teraz bez nich nedáte ani krok. Nižšie hladiny ženských hormónov spôsobujú, že sa vám zhoršil zrak. Trpíte buď krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou.

Chodíte častejšie na malú stranu

Pokiaľ máte za sebou aspoň jeden vaginálny pôrod, v dôsledku toho sa vám oslabili svaly panvového dna. V kombinácii s poklesom hladiny estrogénov dochádza k tomu, že potrebujete častejšie močiť alebo dokonca trpíte únikom moču (inkontinenciou).

Viac sa potíte a pot páchne

Vplyvom poklesu hladiny estrogénov si váš hypotalamus alebo mozgový podvesok myslí, že je vaše telo prehriate. Hypotalamus preto vášmu telu vysiela signály na intenzívnejšie potenie, aby tak znížilo svoju telesnú teplotu.

Zabúdate a máte sklony k depresiám

Hormonálne zmeny, ktorým ste vystavená v priebehu premenopauzy, vedú k tomu, že trpíte nespavosťou, ale aj náladovosťou, plačlivosťou, úzkosťami až depresiami. Tiež častejšie zabúdate a máte problémy so sústredením. K tomu sa môžu pridať nepríjemné bolesti hlavy aj migrény.

Pokračujte na ďalšej strane


Ako zmierniť prejavy blížiacej sa menopauzy

Tieto prejavy premenopauzy, súvisiace napospol s nedostatkom estrogénu, vás nenápadne upozorňujú na to, že sa k vám pomaly, ale iste blíži menopauza. O tom, či to tak skutočne je, sa môžete presvedčiť aj na základe špeciálnych krvných testov. Tieto testy, ktoré na vašu žiadosť vykoná váš ošetrujúci gynekológ, určia aktuálny stav hladiny ženských hormónov v krvi.

Ak chcete nepríjemné prejavy premenopauzy, ktorú vás vaše telo upozorňuje na blížiacu sa menopauzu, aspoň trochu zmierniť, čo by ste mali robiť? V prvom rade začnite dôverovať bylinkám, upravte si jedálniček a viac sa hýbte. Čo vám pomôže?

  • Proti nepravidelnej a bolestivej menštruácii aj proti príznakom premenopauzy vám pomôže červená ďatelina. Zoženiete ju bežne ako doplnok stravy v kapsuliach. Červená ďatelina v sebe totiž obsahuje fytoestrogény, ktoré sú príbuzné ženským hormónom estrogénom.
  • Od návalov tepla a nadmerného potenia vám pomôže šalvia lekárska.
  • Proti návalom tepla a potenia je skvelý aj ploštičník hroznatý, ktorý ďalej zlepšuje spánok a znižuje podráždenosť. Ploštičník vám pomôže aj vtedy, keď máte problémy s pamäťou a koncentráciou.
  • Ľubovník bodkovaný a medovka lekárska (nikdy ich nekombinujte) blahodárne pôsobia na vašu psychiku. Ochráni vás pred kolísaním nálad, podráždenosťou či melanchóliami. Ľubovník je považovaný za prírodné antidepresívum, medovka naopak upokojuje a pomáha od nespavosti.Ak máte príliš silné menštruačné krvácanie, pomôže vám alchemilka. Zmierni intenzitu krvácania a uľavím vám od menštruačných kŕčov.
  • Do svojho jedálnička zaraďte morské ryby a rastlinné oleje lisované za studena. Zamerajte sa tiež na hrach, šošovicu, fazuľu, vajcia a orechy. Konzumujte viac pokrmov zo sóje. Dodajte telu zvýšenú dávku vitamínu C v podobe ovocia.
  • Prestaňte fajčiť, obmedzte spotrebu alkoholu a kávy.
  • Doprajte svojmu telu pravidelnú detoxikáciu. Jeden deň v mesiaci vykonajte očistný pôst. 12 alebo 24 hodín popíjajte iba čistú vodu a žihľavový alebo púpavový čaj.
  • Pravidelne cvičte a nezabudnite ani na dlhšie vychádzky na čerstvom vzduchu.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.