Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Toxoplazmóza v tehotenstve: Ako sa jej vyhnúť a kedy byť obozretná?

reklama:
Toxoplazmóza v tehotenstve: Ako sa jej vyhnúť a kedy byť obozretná?

Kým bežný človek možno ani netuší, že jeho telo má do činenia s ochorením zvaným toxoplazmóza, pre ženu v radostnom očakávaní môže ísť o závažný problém. Do akej miery je nutné obávať sa o bábätko a čo robiť, aby ku infekcii vôbec nedošlo?

Nielen budúcim mamičkám vysvetlíme, čo to vlastne toxoplazmóza je a aké príznaky môžu prezradiť jej prítomnosť v ľudskom organizme. Zaujíma vás, ako ochoreniu predchádzať? A ako je to vlastne s našimi mačacími miláčikmi? Treba ich dať preč hneď, keď žena otehotnie? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete v našom článku.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Čo je to toxoplazmóza

Ako vzniká nákaza

Príznaky

Toxoplazmóza a tehotenstvo

Liečba

Dôležitosť prevencie

Čo je to toxoplazmóza?

Strašiak menom toxoplazmóza je infekčné ochorenie, vyskytujúce sa po celom svete. Jeho pôvodcom je parazit nazývaný Toxoplazma gondii, ktorého najznámejším nositeľom a zároveň aj prenášačom sú mačky a mačkovité šelmy. Ostatné zvieratá, ako aj človek, sú iba jeho medzihostiteľmi.

Parazit Toxoplazma môže v telách svojich hostiteľov pretrvávať počas dlhého obdobia, v niektorých prípadoch aj celý život. Kým imunitný systém zdravého jedinca dokáže s infekciou účinne bojovať, niektoré skupiny ľudí sú obzvlášť ohrozené. Ide najmä o osoby s oslabenou obranyschopnosťou organizmu, tehotné ženy a ich ešte nenarodené bábätka.

Ako vzniká nákaza?

Toxoplazmóza môže byť vyvolaná priamym kontaktom s čímkoľvek, čo bolo kontaminované parazitom. Infekciu môže spôsobiť napríklad:

  • mačací trus

  • zlá hygiena

  • nedbanlivé umývanie rúk

  • zjedenie kontaminovanej zeleniny

  • nedostatočne tepelne upravené mäso

  • ojedinele sa môže nákaza šítiť aj drobnými rankami na koži, či uhryznutím infikovaným zvieraťom.

Nebezpečný mačací trus

Rozmnožovanie parazita toxoplazmy prebieha v črevnej sliznici mačky, ktorá následne vylučuje stolicou nebezpečné oocysty. Práve tie sú sú zdrojom nákazy. Tieto oocysty však mačka vylučuje iba v krátkom časovom úseku, a to 2 až 3 týždne po prvom nakazení. Potom už mačka získava imunitu a pri ďalšom nakazení sa už prenášačom tohto ochorenia nestáva. Takže aby sa človek nakazil parazitom priamo z trusu mačky, musel by s ním prísť do kontaktu práve v tomto období a zároveň nedodržať hygienické návyky.

Foto: Pixabay

Trus nakazenej mačky začína byť nebezpečný až na druhý deň, po kontakte so vzduchom. Schopnosť parazita prežiť v zemi alebo piesku, kde mačky zvyknú vykonávať svoju potrebu, je však až jeden rok.

Oocysty sa do tela rôznych živočíchov dostávajú ich požitím. Toxoplazmózou sa zvyknú nakaziť hlavne hlodavce a vtáky, ale aj kravy, ovce, kozy, králiky, prasce a kurence. Parazit napáda rôzne orgány v ich tele /dokonca aj svalovinu/ v podobe cýst, ktoré sú schopné prežiť dlhodobo, aj celý život takto infikovaného zvieraťa.

Pozor na to, čo jete

Jedlo predstavuje najčastejší spôsob infikovania človeka parazitom toxoplazmy. Parazit sa do ľudského tela dostane konzumáciou nedostatočne tepelne spracovaného mäsa, vajec, nepasterizovaného mlieka, či nedostatočne umytej a očistenej zeleniny.

Je to síce paradox, ale v tomto prípade nám môže viac uškodiť napríklad zle očistená mrkva z našej vlastnej záhradky, alebo zdravé domáce kravské mlieko (ak si ho neprevaríme), ako najobávanejší prenášač – mačka.

Príznaky ochorenia

Toxoplazmóza často prebieha bez príznakov, alebo svojimi prejavmi pripomína chrípku, či bežnú virózu. Ide najmä o symptómy, ako:

  • bolesti svalov a kĺbov

  • bolesti hlavy

  • bolesti hrdla

  • zvýšená teplota

  • výrazné zväčšenie lymfatických uzlín na krku

  • zväčšenie sleziny

  • poruchy spánku

  • občas sa môže vyskytnúť vyrážka

Toxoplazmóza v tehotenstve

Hovorí sa, že až 60% ľudí prekoná vo svojom živote toxoplazmózu. Z nich takmer polovica o tom vôbec nevie. Problém nastáva, keď parazit napadne nastávajúcu mamičku.

Toxoplazmóza predstavuje riziko najmä pre ženy, ktoré sa dostanú do styku s ochorením po prvý raz práve počas tehotenstva, alebo niekoľko týždňov pred počatím. Dieťatko sa môže infikovať cez placentu. Ak budúca mamička v minulosti už prekonala toxoplazmózu, získala imunitu, a teda nebezpečenstvo je minimálne.

Nakazená krátko pred otehotnením
Ak ste sa dostali do styku s parazitom pár dní či týždňov pred počatím, existuje riziko 1% a menej, že sa nákaza prenesie aj na bábätko. Ak však k tomu dôjde, existuje veľký predpoklad, že tehotenstvo skončí samovoľným potratom.
Nakazená počas prvého trimestra
Riziko prenosu ochorenia na bábätko sa zvyšuje na 10 až 15%. Plod je v takom prípade ohrozený a môže dôjsť k potratu. Ak to dieťatko predsa len ustojí, môže prísť na svet so závažnými diagnózami, ako je hydrocefalus, zápal sietnice, a iné.
Nakazená počas druhého trimestra
Ak ste boli infikovaná v druhom trimestri tehotenstva, existuje až 25% šanca, že ochorenie sa prenesie aj na vášho drobčeka. Hrozba potratu klesá, no stále je tu riziko vzniku závažných zdravotných ťažkostí.
Nakazená počas tretieho trimestra
V prípade, že ste sa nakazili v niektorom zo záverečných troch mesiacov tehotenstva, infekcia sa s veľkou pravdepodobnosťou prenesie aj na vaše dieťa. Riziko prenosu môže byť až 70-80%. Ak sa však aj počas tretieho trimestera vyvinú nejaké poškodenia u bábätka, nezvyknú byť natoľko závažné.

Ako zistiť, či sa infikovalo bábätko

Ak vám bola diagnostikovaná toxoplazmóza a vy sa obávate o zdravie svojho dieťatka, môžete si dať urobiť ďalšie testy na to, aby ste si overili, či bolo infikované, alebo nie. Vyšetrenia, ako amniocentéza, však samé v sebe nesú riziko potratu.

Výsledky amniocentézy (odberu plodovej vody) zvyčajne nepreukážu závažnosť poškodenia plodu, a preto je vhodné doplniť ich o podrobné ultrazvukové vyšetrenie. Práve to dokáže odhaliť, k akým problémom vo vývine bábätka mohlo dôjsť. Avšak pozor – ak aj ultrazvuk nevykazuje žiadne poškodenie, nevylučuje to možnosť, že dieťa je nakazené, alebo postihnuté.

Následky infekcie

Ak dôjde k nákaze ešte nenarodeného bábätka, následky môžu byť rôzne. Nemusí dôjsť k žiadnemu poškodeniu plodu, no na druhej strane môže dôjsť k závažným problémom. Medzi najčastejšie zdravotné problémy u detí, nakazených toxoplazmózou, patria:

  • hydrocefalus

  • kalcifikácia mozgu

  • ťažké zápaly sliznice

  • hrozba slepoty, hluchoty

  • vrodené vývojové chyby

  • psychomotorické zaostávanie

  • epilepsia

V prípade zistenia nákazy u tehotnej ženy treba čo najskôr začať s liečbou, ktorá dokáže riziko prenosu z matky na plod znížiť až o 60 %.

Liečba

Bezpríznakové a ľahšie formy toxoplazmózy u ľudí nie je potrebné liečiť. Liečba je potrebná hlavne u osôb s nedostatočne odolným imunitným systémom, u tehotných žien a u detí s vrodenou toxoplazmózou.

Samotná toxoplazmóza sa ale vyliečiť nedá, dokážeme iba tlmiť jej príznaky, a to kombináciou liekov potláčajúcich látky, ktoré parazit toxoplazmy potrebuje pre svoj vývin, a antibiotikami.

U tehotných žien je medikamentózna liečba vhodná až po prvom trimestri. Lieky úvodné tri mesiace totiž predstavujú pre plod riziko a môžu narušiť fázu vývoja jeho orgánov.

Nepodceňujte nákazu

Na prvý pohľad to môže vyzerať tak, že ten čo už toxoplazmózu prekonal, je „za vodou“ – organizmus si vytvoril imunitu a už sa druhýkrát predsa nemôže infikovať. Ale nie je to tak.

Pri oslabení imunity sa môže znovu prejaviť akútne štádium ochorenia s horúčkami, zväčšenými lymfatickými uzlinami a inými príznakmi. Čo je však ešte horšie, parazit toxoplazmy môže napadnúť mozog a následne ovplyvňovať psychiku medzihostiteľa, čo zvykne viesť k zmene osobnosti a spomaleným reakciám. Vedci zistili, že u ľudí s toxoplazmózou je až 2,5-krát vyššie riziko dopravnej nehody ako u zdravých. Takže toxoplazmu rozhodne netreba podceňovať a určite sa oplatí dodržiavať preventívne opatrenia.

Najdôležitejšia je prevencia

Ak sa obávate nákazy toxoplazmózou, najúčinnejšou zbraňou je prevencia. Tá spočíva najmä v dodržiavaní základných hygienických návykov a v konzumácii poriadne umytých, tepelne upravených potravín.

Bežné opatrenia

  • dôkladne si umývajte ruky

  • pri práci v záhrade používajte rukavice

  • nepodceňujte umývanie zeleniny, či mäsa

  • vyhnite sa konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného mäsa a vajec

  • nepite nepasterizované a neprevarené mlieko

  • po práci so surovým mäsom dôkladne poumývajte nôž, aj podložku, na ktorej ste mäso krájali

  • chráňte potraviny pred hmyzom

  • nechodievajte s deťmi na neznáme pieskoviská, kde môžu mať prístup mačky a vykonávať tam svoju potrebu

  • ak máte vlastné domáce pieskovisko, prikrývajte ho poklopom

Ak máte mačku, dodržiavajte aj tieto zásady

  • čistite mačaciu toaletu každý deň – trus sa stáva nákazlivým až na druhý deň

  • pri čistení používajte gumené rukavice

  • dezinfikujte záchodík vriacou vodou

  • nekŕmte mačku surovým mäsom – varením už pri 66 °C parazita zničíte. Takisto účinné je aj zamrazenie na -20 °C po dobu aspoň 48 hodín

  • nepúšťajte mačku voľne behať po vonku, kde by sa mohla nakaziť

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. októbra 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.