Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Svrbia vás počas tehotenstva nohy alebo bruško? Dôvody môžu byť aj vážne

reklama:
Svrbia vás počas tehotenstva nohy alebo bruško? Dôvody môžu byť aj vážne
Pocit svrbenia je väčšinou pre nás nepríjemný, rušivý a obťažujúci pocit. Väčšinou neznamená vážnejší problém, ale počas tehotenstva si tento pocit treba všímať dôkladnejšie.Svrbí vás počas tehotenstva celé telo, bruško alebo nohy? Viete, kedy je to v poriadku a kedy utekať k lekárovi?
Ak vás zvyknú svrbieť nohy počas tehotenstva, zvyčajne to nepredstavuje žiadny problém. Ak však svrbenie neprestáva, dokonca je silnejšie, či sa objavuje na väčšej časti tela, je dôležité tento pocit konzultovať s lekárom.
Svrbením sa prejavuje stav nazývaný cholestáza. Je to nebezpečné ochorenie pečene, ktoré môže počas tehotenstva spôsobiť svrbenie nôh a rúk.

Najbežnejšie dôvody sú hormonálne zmeny, zvýšené potenie a aj kožné ochorenia, napríklad psoriáza. Nepovažujú za závažné, dajú sa zvládnuť prípravkami a liekmi, ktoré odporučí lekár.

Niekedy je svrbenie počas tehotenstva spôsobené stavom zvaným cholestáza. Pri tehotenskej cholestáz vyvolajú tehotenské hormóny dysfunkciu pečene. Následne sa v krvnom obehu hromadí žlč, čo má dôsledok svrbenie, najčastejšie na nohách a rukách. Cholestáza môže byť škodlivá aj pre plod.

Počas tehotenstva sa pokožka celého tela naťahuje. To často vedie k dehydratácii a strate vlhkosti a môžu spôsobiť pocit svrbenia.

Počas tehotenstva sa môže zhoršiť kožné ochorenie psoriáza. Je to autoimunitné kožné ochorenie, ktoré spôsobuje svrbivé červené alebo striebristé fľaky.

Cholestáza sa vyskytuje ku koncu tehotenstva. Prejaví sa v celom tele alebo len v niektorých častiach. Najčastejšie sú to ruky a nohy. Intenzita svrbenia sa mení, v noci sa zhoršuje. Ďalšími príznakmi cholestázy sú:

  • nevoľnosť
  • vyčerpanie
  • slabá chuť do jedla
  • tmavý moč
  • bolesti v pravej hornej časti brucha
  • žltastá pokožka a očné bielka

Cholestáza je vážny zdravotný stav, ktorý môže poškodiť vyvíjajúci sa plod. Ak sa nelieči, môže viesť k predčasnému pôrodu, ťažkostiam plodu, a v najhoršom aj k úmrtiu plodu. Preto ak u vás pretrváva akékoľvek svrbenie v tehotenstve a je to vážne a nahláste tieto príznaky lekárovi.

Ak už samotné svrbenie nie je spôsobené cholestázou,stačia vám voľnopredajné lieky a domáce prípravky. Namáčajte si nohy v teplej alebo v studenej vode, dávajte si studené obklady, často si meňte ponožky. Pomôžu vám aj hydratačné krémy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.