Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Suchý kašeľ verzus vlhký kašeľ. Ako ich poznáte a čo na ne platí

reklama:
Suchý kašeľ verzus vlhký kašeľ. Ako ich poznáte a čo na ne platí

Nie je kašeľ ako kašeľ. Podľa charakteru kašeľ delíme celkom na dva základné druhy. A to na suchý kašeľ a na vlhký kašeľ. Keď dokážete určiť, akým typom kašľa trpíte, môžete proti nemu účinne vyraziť do boja. Ako teda spoznáte suchý kašeľ a aký vlhký kašeľ a čo na ne platí?

Suchý kašeľ. Dráždivý, bez vykašliavania hlienu

Aké je hlavné poznávacie znamenie suchého kašľa? Ide o dráždivý kašeľ, ktorý je neproduktívny, a pri ktorom teda nevykašliavate hlien. Suchý kašeľ dokáže byť veľmi obťažujúci, pretože ho môže sprevádzať bolesť v krku alebo bolesť za hrudnou kosťou.

Suchý kašeľ býva príznakom väčšiny respiračných ochorení a objavuje sa najmä na ich začiatku. K týmto ochoreniam patria predovšetkým zápaly horných a dolných dýchacích ciest. U detí je potom suchý kašeľ častým príznakom laryngitídy alebo zápalu hrtana.

Liečba suchého kašľa

Správnu liečbu suchého kašľa a s ním aj konkrétneho respiračného ochorenia vám odporučí váš ošetrujúci lekár. V každom prípade nie je suchý kašeľ pre naše telo užitočný, preto ho treba pomocou vhodných liekov tlmiť, a to zvlášť na noc.

Čo ďalej na suchý kašeľ? Doplnkovo vám pomôžu aj bylinky. Už naše babičky odporúčali pri suchom kašli pravidelné pitie čaju z lipového kvetu alebo divozelu veľkokvetého a tiež pravidelnú konzumáciu čerstvej cibuľovej šťavy s cukrom. Pri suchom kašli je potom na noc vhodné použiť zvlhčovač vzduchu.

Vlhký kašeľ. Produktívny, s vykašliavaním hlienu

Pri prevažnej väčšine respiračných ochorení (vírusového i bakteriálneho pôvodu) po pár dňoch suchý kašeľ prechádza na vlhký kašeľ, ktorý je produktívny, a teda sprevádzaný vykašliavaním hlienu.

Vlhký kašeľ poukazuje na to, že sa v dýchacích cestách vytvára nadmerné množstvo hlienov. Tento typ kašľa je tiež typický pri akútnom zápale priedušiek alebo pri zápale pľúc.

Čo na vlhký kašeľ

Je dôležité vlhký kašeľ netlmiť, inak by ste potlačili vykašliavanie hlienov. Lekár vám naopak odporučí lieky, ktoré podporujú vykašliavanie a ktoré riedia nahromadené hlieny. Pri vlhkom kašli stavte aj na niektoré bylinky.

Pri vlhkom kašli vám pomôže najmä tymián obyčajný, dobromyseľ obyčajná, materina dúška obyčajná a skorocel kopijovitý. Tieto bylinky uľahčujú odkašliavanie, riedia hlieny a upokojujú podráždenú sliznicu dýchacích ciest. Majú tiež antivirotické a antibakteriálne účinky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. októbra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.