Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Stará známa pravda. Rodičia sa normálne vyspia až po 6 rokoch od narodenia potomka

reklama:
Stará známa pravda. Rodičia sa normálne vyspia až po 6 rokoch od narodenia potomka

Nastávajúci rodičia si často od druhých ľudí vypočujú nevyžiadanú radu, aby si naplno užili spánok, kým to ide. Veľakrát to naivne berú ako zbytočné strašenie. Pokiaľ ale máte malé deti a spíte iba pár hodín denne, viete, o čom je reč. Túto skutočnosť potvrdili aj sami vedci. Podľa nich sa rodičia poriadne vyspia až po 6 rokoch od narodenia dieťaťa.

"Čo by sme dali za pár hodín neprerušovaného spánku" tvrdia čerství rodičia. Možno, že aj zo svojho okolia poznáte rodičov, ktorým pred príchodom ich prvého potomka ostatní dohovárali, nech sa vyspia do zásoby. Potom prišlo na rad časté vstávanie k bábätku, jeho náročné uspávanie a iba niekoľko hodín spánku denne.

Počas tohto zlomového okamihu zvlášť ženy ľutujú, že sa pred príchodom potomka na svet neprespali viac. Dosť novopečených mamičiek tiež nahlas sníva o tom, čo by dali za pár hodín neprerušovaného spánku denne. To je tiež dôvod, prečo sa čerství rodičia kvôli svojej spánkovej deprivácii dostávajú až na hranicu samotného vyčerpania.

Kedy sa zase poriadne vyspíte? Po šiestich rokoch od narodenia potomka

Máte malé dieťa a presne viete, o čom píšeme? Aby sme vás upokojili, počkajte pár rokov a konečne sa vyspíte do sýtosti. Potvrdzuje to aj vedecká štúdia, ktorú nedávno zverejnil magazín Sleep. Podľa tejto štúdie, ktorá vznikla na pôde Katedry psychológie Univerzity v britskom Warwicku, sa do svojho pôvodného spánkového režimu vrátite po šiestich rokoch od narodenia dieťaťa. Teda pokiaľ si počas tejto doby nekúpite ďalšieho potomka.

Štúdiu o spánkovej deprivácii rodičov malých detí konkrétne viedla docentka Sakari Lemola, ktorá v rokoch 2008 až 2015 spovedala takmer 5 tisíc žien a mužov, ktorí mali čerstvú skúsenosť s rodičovstvom. Zistenia, ku ktorým došli, sú veľmi zaujímavé a rozhodne stoja za prečítanie.

Kvalita spánku sa po pôrode dieťaťa znížila najmä u žien. Ženy stratili v priemere jednu hodinu spánku za noc, zatiaľ čo muži iba 15 minút spánku za noc, a to v porovnaní s dobou, než si zaobstarali vlastné dieťa. Problémy s nedostatkom spánku mali rodičia aj po štyroch až šiestich rokoch po pôrode. Matky strácali 20 minút spánku, otcovia zase 15 minút. Spánkovou depriváciou trpeli paradoxne predovšetkým rodičia jedného dieťaťa ako rodičia s viacerými deťmi.

Rodičia malých detí každý večer doháňajú resty. Od domácich prác po voľný čas s partnerom

Prečo rodičom chýba spánok aj vtedy, keď ich deti vyrástli z bábätkovských a batoľacích rokov? Je to nielen tým, že sa ich deti chodiace do materskej školy ešte párkrát za noc zobudia. Podľa vedúceho výskumu Sakari Lemola chodia rodičia malých detí každý deň veľmi neskoro spať preto, aby mohli dokončiť všetky svoje povinnosti alebo si užili voľný čas s partnerom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.