Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sťahovať, či nesťahovať predkožku? – Večný problém u chlapcov

reklama:
Sťahovať, či nesťahovať predkožku? - Večný problém u chlapcov

Určite vás ešte v pôrodnici, pri prvom kúpaní, poučila detská sestra, ako sa máte starať o genitálie vášho čerstvo narodeného, vytúženého synčeka. Pri kúpeli jemne stiahnuť predkožku a opláchnuť vodou. Nič nerobiť nasilu!

Prídete domov a snažíte sa robiť tak, ako vám to kázali. Lenže po pár mesiacoch vám v poradni povie detská lekárka, že predkožka by sa mala dať už viac stiahnuť a to, čo ste robili doteraz nebolo postačujúce. Cítite sa mizerne, máte pocit, že ste niečo zanedbali.

U novorodencov mužského pohlavia je úplne prirodzené, že predkožka je zlepená so žaluďom a voľná zostáva iba v okolí otvoru na močenie. Predkožka pritom plní dôležitú ochrannú funkciu, bráni vniknutiu nečistôt zo stolice a chráni citlivý žaluď.

Niekedy sa pod predkožkou môžu tvoriť biele usadeniny. Neľakajte sa! Ide o smegmu, ktorá pôsobí ochranne proti škodlivým baktériám a napomáha oddeľovaniu predkožky od žaluďa.

Kedy sa má dať predkožka úplne stiahnuť?

Čas, kedy príde u chlapca k úplnému oddeleniu predkožky je individuálny. U väčšiny sa to podarí ešte v rannom detstve.

Mnoho lekárov je zástancom toho, že prvý, kto má predkožku stiahnuť je sám chlapec a môže to nastať dokonca až v čase puberty. A rodič, ani lekár nemá do tohto procesu zasahovať.

Iní zase tvrdia, že predkožka by sa mala oddeliť do dvoch rokov veku dieťaťa. Ak sa to nepodarí rodičom, treba zájsť k urológovi.

Ako to teda je?

Keďže názory lekárov sa v tejto téme diametrálne rozchádzajú a jeden vám poradí tak, druhý presne opačne /pretože každý z nich sa snaží vychádzať zo svojich skúseností, ktoré sa mu osvedčili v praxi/, záleží len na nás rodičoch, ako sa rozhodneme. Či tomuto procesu trochu pomôžeme, alebo budeme čakať, kým príde k prirodzenému samovoľnému oddeleniu predkožky /ak k nemu vôbec príde/.

Nechcem tu dávať nejaké odborné rady, na to si netrúfam, ale spomeniem vlastnú skúsenosť.

Ako som písala na začiatku, v pôrodnici nás poučili, ako sa máme starať o intímnu hygienu nášho synčeka: Opatrne, jemne a nič nerobiť na silu! Tak sa som to snažila dodržiavať. Naivne som si myslela, že to bude stačiť a predkožka časom povolí. Lenže približne po roku a pol nenastalo takmer žiadne zlepšenie, zdalo sa mi, že predkožka takmer vôbec nepovolila a ešte k tomu som sa zľakla, pretože pod ňou sa nášmu drobcovi začali tvoriť biele hrčky, ktoré boli čím ďalej tým väčšie. Vtedy som ešte nevedela o čo ide.

Išli sme k detskej lekárke, ktorá posúdila, že predkožka naozaj povolila iba minimálne a odporučila nám návštevu urológie. Dosť som sa bála, ale zákrok trval možno dve sekundy. Plač synčeka po chvíli prestal, neuvedomoval si, čo sa s ním deje.

Asi dva dni boli také kritické, pri cikaní plačkal, pretože ho to samozrejme štípalo. Niekoľko krát denne sme robili výplach v repíku. Hojenie trvalo necelý týždeň. Odvtedy som si dávala veľký pozor, aby sa mu predkožka znovu neprilepila.

Dnes má syn jedenásť a neviem si predstaviť, že by v takomto, dá sa povedať už skoro pubertálnom veku šiel na takýto zákrok. Okrem toho, že je hanblivý, určite by to v ňom zanechalo traumu, na ktorú by len tak ľahko nezabudol.

Náš druhý synček má teraz 16 mesiacov a uňho sa mi zdá, že predkožka povoľuje omnoho lepšie. Určite je to aj tým, že sa to snažím robiť inak, ako v prípade nášho staršieho. Nerobím to nasilu, ale ani tak, ako mi to kázali v pôrodnici /jemne stiahnuť a opláchnuť/. Predsa len trošku tlaku je potrebné vyvinúť, najmä v miestach, kde sa vytvorí smegma, rýchlejšie to tam povolí a odlepí sa väčšia časť predkožky. Ale napriek všetkému som rozhodnutá, že ak sa nám to nepodarí do dvoch rokov, určite aj s ním pôjdeme na zákrok. Aj keď to budem s našim špuntom určite veľmi ťažko prežívať.

Na čo si treba dávať pozor pri sťahovaní predkožky u chlapcov?

  1. predkožka sa nesmie sťahovať násilím – mohli by vzniknúť nežiaduce ranky, trhlinky, ktoré by mohli viesť k zápalu, prípadne vzrastom, ktoré by ešte viac zhoršili situáciu s oddeľovaním predkožky.
  2. predkožku nikdy nesťahujte na sucho, radšej v kúpeli, alebo s olejčekom. Vtedy je mäkšia a poddajnejšia a skôr sa vám ju podarí oddeliť a aj predísť zbytočným nepríjemným rankám.
  3. pri sťahovaní predkožky treba dať pozor, aby predkožka neuviazla za žaluďom a nedošlo k „priškrteniu“. Ak by sa ju potom nepodarilo rýchlo vrátiť späť, bol by nutný chirurgický zákrok.
  4. ak sa predkožka začína oddeľovať, jemne a opatrne pokračujte pokiaľ to ide. Pokúšajte sa o to pravidelne každý deň, budete mať vyšší predpoklad úspechu a neskôr nebudete mať výčitky, že ste mohli urobiť viac.

Hygiena u chlapcov

Aj u chlapcov, tak isto ako u dievčat je potrebné dôsledne dodržiavať hygienu intímnych miest. Pretože ak sa zo žaluďu a predkožky neopláchnu zvyšky moču a smegma, môže sa predkožka zapáliť, čo sa prejaví jej opuchnutím a začervenaním, niekedy dokonca až výtokom hnisavého sekrétu.

Takisto je veľmi dôležitá pravidelná výmena plienok. Ak sa plienky nechávajú príliš dlho, môže to viesť nielen k zápalu predkožky a žaluďa, ale i zápalu močových ciest.

Niektoré plienky, pracie prostriedky, či detské sprchové mydlá a gély môžu pôsobiť dráždivo na intímne miesta vášho drobčeka, čo sa môže prejaviť začervenaním a drobnou vyrážkou. Vtedy zvoľte výrobky pre citlivú pokožku bábätka.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. mája 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.