Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Spodná bielizeň – odkiaľ sa vzala?

reklama:
Spodná bielizeň – odkiaľ sa vzala?

Dnes je spodná bielizeň neoddeliteľnou súčasťou našich životov a len málokomu príde na um, že niekedy ľudia žili inak. Ženy v súčasnosti majú v bielizníku dámske nohavičky od výmyslu sveta a pánske boxerky za nimi takisto nezaostávajú. Vyberať si môžeme z rôznorodých materiálov, farieb, dĺžok a strihov. Aby sme sa však mohli mať takto dobre, trvalo to chvíľku a tú najťažšiu prácu za nás vykonali naši predkovia.

Kde bolo, tam bolo…

Prví ľudia ešte nevedeli šiť a tkať, aj preto ako spodnú bielizeň používali zvieracie kože obviazané okolo bedier. Niečo, čo možno považovať za dámske nohavičky či pánske boxerky sa začalo objavovať približne v 5.storočí pred naším letopočtom. Dokazujú to fresky na stenách Rímskej katedrály. Ide konkrétne o vyobrazenie dvoch žien, ktoré majú na sebe čosi, čo pripomína plavky. Napriek tomu už dnes vieme, že išlo skôr o časť odevu, ktorú využívali pri športe. Svet antiky v tom čase o spodnej bielizni ešte ani nesníval.

Dámske nohavičky, podprsenka či pánske boxerky sa v pravom slova zmysle objavili až omnoho neskôr, konkrétne v 16.storočí. Prekvapujúco sa spodnej bielizni tešili najprv muži. Pánske boxerky mali špecifický vzhľad, keďže išlo v podstate o dve krátke nohy, ktoré boli navzájom spojené iba v páse. Zaujímavé, čo poviete milé dámy? Mužov mali chrániť pred chladom a uľahčiť im jazdu na koni. V 17. storočí sa objavili pánske boxerky siahajúce až po kolená. Práve tieto „spodné nohavice“ povzbudili ženy k tomu, aby si aj ony vybojovali spodnú bielizeň. Na protest tieto nohavice skrátili, zdobili si ich a prispôsobili svojim potrebám. V polovici 17.storočia sa stali doslova hitom! Vrchnú časť tela ženy zakrývali dlhou nočnou košeľou, ktorá sa časom vždy postupne skracovala.

V 19.storočí sa „spodné nohavice“ do kolien skrátili až na šortky a spodná bielizeň sa stala dostupnou komoditou. S tým sa priamo úmerne zvýšila aj hygiena.

O prevrat v oblasti spodnej bielizne sa postarala Coco Chanel, ktorá prišla s vynálezom pleteniny. Práve vďaka nej spodná bielizeň nabrala na vkuse a estetickom vzhľade. Okrem iného, pletenina je elastickou tkaninou, vďaka čomu lepšie chránila telo pred chladom a vyzdvihla ženské krivky.

S rokmi pribúdali požiadavky, a tak sa postupne začali meniť použité materiály, dizajny. Dnes máme na výber tie najkvalitnejšie podprsenky, dámske nohavičky, pánske boxerky.

Nezanedbávajte hygienu

Dámske nohavičky či pánske boxerky nie sú určené na nepretržité nosenie. Len si predstavte, čo sa v nich deje v priebehu celého dňa. Vaše intímne partie sú vystavené teplu a vlhkosti. Ideálne podmienky pre tvorbu a premnoženie sa kvasiniek. Spodnú bielizeň je bez akýchkoľvek pochýb potrebné meniť každý deň. Pre telo je najideálnejšia nahota, to si však v dnešnej civilizovanej dobe nemôžeme dovoliť. Doprajte to však vášmu telu aspoň večer, keď idete spať. Ak máte takú možnosť, ideálne je vymeniť si dámske nohavičky či boxerky aj počas dňa. Viac informácii o spodnej bielizni a zdraví nájdete tu.

Prať môžete spodnú bielizeň ručne alebo v práčke. Určite nájdete program, ktorý je vhodný na pranie jemnej bielizne. Odporúčanou teplotou je teplota prania do 40°C. Týka sa to predovšetkým dámskej spodnej bielizne, pánske boxerky nemusia podliehať takým striktným pravidlám prania.

Dostupné sú tiež špeciálne pracie prostriedky, venované výlučne spodnej bielizni. Ich výhoda spočíva v tom, že je predpoklad dlhšej životnosti spodného prádla. Ak vás však neoslovili, môžete pokojne používať aviváž, no v prípade dámskych nohavičiek s ňou narábajte opatrne. Citlivejšie pokožky by mohli zareagovať. Doprajte si zdravé telo v „zdravej“ spodnej bielizni!

Zdroj obrázku: Hein Nouwens / Shutterstock.com

(Ukulele/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. septembra 2020

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.