Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Psychológovia predstavujú koncept Pravidlá 3 minút, ktorým by sa mal riadiť každý rodič

reklama:
Psychológovia predstavujú koncept Pravidlá 3 minút, ktorým by sa mal riadiť každý rodič

Koľko času strávite s dieťaťom po práci? Technicky potrebujete asi 30 minút na uvarenie večere pre nich, asi 15 minút na prečítanie knihy a len chvíľu na bozk na dobrú noc. Avšak, podľa odborníkov, medzi všetkými týmito chvíľami sú 3 minúty, ktoré môžu byť tou najdôležitejšou chvíľou dňa. Psychologička Nataliya Sirotich predstavila pravidlo 3 minút a podľa nej, pokiaľ sa budete riadiť týmto pravidlom, budete mať dôveru vášho dieťaťa, aj keď ide o teenagera. Pretože považujeme každú radu, ako zvládnuť dieťa, za požehnanú, rozhodli sme sa pre vás zistiť, ako tieto sľubované 3 minúty naplno využiť, aby ste dosiahli úroveň úplného porozumenia s dieťaťom. Ako sa ukázalo, je to celkom jednoduché!

Ako funguje pravidlo 3 minút?

Toto pravidlo hovorí, že sa každý deň stretnete s dieťaťom, ako keby ste sa dlho nevideli (aj keď ste sa nevideli 5 minút, aj keď ste práve v obchode). Okrem toho je veľmi dôležité byť na rovnakej úrovni ako oči dieťaťa a stráviť 3 minúty objímaním dieťaťa a zaujímaním sa, čo sa stalo, keď ste boli preč. Je obzvlášť dôležité dodržiavať toto pravidlo, keď vyzdvihnete svoje dieťa z materskej školy, školy, alebo keď sa vrátite práve domov z práce.

Prečo je dobré pravidlo dodržiavať?

Podľa psychológov, počas prvých minút po tom, čo vidíte svoje dieťa, vám povedia všetky informácie, ktoré si pamätajú.

Dôsledky ignorovania pravidla 3 minút sa môžu líšiť v závislosti od charakteru dieťaťa. Avšak, niekto, kto nemá šancu povedať všetko rodičom, keď chce hovoriť o veľmi dôležitých veciach, v priebehu času začne niektoré fakty považovať nie za také dôležité, aby o nich bolo treba hovoriť. V tomto prípade môžu rodičia zmeškať mnoho zaujímavého v živote svojho dieťaťa. Na druhú stranu, ostatné deti budú po celý večer hovoriť, pripomínať nové skutočnosti, a tak nakoniec poskytnú rodičom úplný príbeh. U rodičov takého dieťaťa však hrozí, že nebudú schopné počuť množstvo vecí, pretože sa pre nich hovoriace dieťa nakoniec stane len hlukom v pozadí.

Ďalšie odporúčania psychológov

Je dôležité si uvedomiť, že pravidlo 3 minút neznamená, že by ste mali s dieťaťom stráviť iba 3 minúty denne. Znamená to len, že by ste s dieťaťom mali stráviť minimálne 3 minúty hneď po tom, ako sa stretnete, aby ste sa uistili, že sa podelíte o všetko, čo je pre dieťa dôležité. Ak chcete dosiahnuť úroveň úplného porozumenia so svojím dieťaťom, môžete tiež dodržiavať tieto odporúčania od psychológov:

  1. Vyčleňte si každý deň nejaký čas na svoje dieťa a robte to, čo vás oboch baví.
  2. Nechajte deti pochopiť, že ich počujete. Napríklad môžete opakovať informácie, ktoré ste počuli od svojho dieťaťa, aby ste sa uistili, že všetkému správne rozumiete.
  3. Neukazujte falošné vzrušenie.
  4. Vráťte sa k rozhovorom o niečo neskôr, dajte deťom vedieť, že si pamätáte, o čom s vami hovorí.
  5. Vyhnite sa dlhým a zbytočným argumentom, aj keď sú pre vás úplne zrejmé. Povedzte svojmu dieťaťu: "Dobre, rozumiem tomu, že so mnou nesúhlasíš."
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.