Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo počas menštruácie priberáme?

reklama:
Prečo počas menštruácie priberáme?

Vypozorovali ste, že počas svojich dní často bojujete so zapínaním džínsov a aj ostatné kúsky oblečenia sú vám tesnejšie ako obvykle? Nie, naozaj to nie je iba vo vašej hlave, podľa lekárov počas menštruácie priberáme na váhe až o dva kilogramy! Za nárast váhy pritom nemôžu iba hormóny, ale aj ďalšie faktory, na ktoré sa pozrieme zblízka.

Kolísanie váhy počas menštruačného cyklu

Keď si stúpnete na váhu, nikdy nebudete vážiť navlas rovnako. Nám ženám jednoducho v priebehu mesiaca váha prirodzene kolíše. Ručička na váhe ukazuje najviac pred menštruáciou a v jej priebehu. Počas svojich dní môžeme mať dokonca až o dva kilogramy naviac ako obvykle.

Netrápte sa výčitkami

Lekári upozorňujú, že priberanie počas menštruácie je úplne normálnou záležitosťou. Preto sa v tomto období rozhodne netrápte výčitkami, že málo cvičíte alebo že príliš fičíte na sladkom či vyprážanom.

Hormóny sa búria a vy máte chuť na sladké

K hlavným vinníkom nárastu váhy patria ženské hormóny estrogén a progesterón. Ich hladiny vrcholia tesne pred samotnou menštruáciou, s jej príchodom začnú klesať. Počas tohto neslávne známeho predmenštruačného syndrómu vás stále naháňa chuť na sladké a máte tendenciu sa prejedať. Skrátka v týchto dňoch máte stále po ruke tabuľku čokolády či sáčok chipsov a k tomu zjete niekoľko denných chodov. A stále to nie je dosť.

Zadržiavanie vody v tele. Tu je zakopaný pes

Za prírastok na váhe v zásade môže zadržiavanie vody v tele už v čase pred menštruáciou. Okrem toho, že sa cítite nafúknutá, vás v tejto dobe môže skoliť aj únava.

Ale nebojte sa. Na záver menštruácie, kedy hodnota hormónu estrogénu v ženskom tele rapídne klesá, odchádzajú z tela postupne aj prebytočné tekutiny. A vy sa potom dostanete na svoju obvyklú váhu!

Napriek únave a nevoľnosti sa rozhodne nevyhýbajte športu a cvičte pravidelne tak, ako v čase pred menštruáciou. Vaše telo vám za to poďakuje.

Cítite sa unavená, a tak pijete oveľa viac kávy

Počas menštruácie sa cítite unavená, a tak pijete jednu kávu za druhou. Poznávate sa? Ak áno, tak je to zle. Kofeín má totiž vplyv na ďalšie zadržiavanie vody v tele a navyše vám zintenzívni menštruačné kŕče.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. decembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.