Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo majú deti studené ruky?

reklama:
Prečo majú deti studené ruky?
Studené ruky u malých detí bývajú veľkým strašiakom rodičov. Vo väčšine prípadov na ne však nie je dôvod.
Možno vás prekvapí, že vaše dieťaťko má studené ručičky. Je potrebné ho viacej obliecť? Čo ak je choré?

Studené ruky u malých detí bývajú zvyčajne úplne normálnym javom. Ak by mu ozaj niečo bolo, všimnete si aj iné príznaky. Keď je dieťa choré, studené ruky bývajú popri horúčke, triaške, “sklených” očkách či ďalších príznakoch.

Krvný obeh dieťatka sa vyvíja a regulácia, akou krvné cievy reagujú na zmeny, ešte nie je dokonalá. Novorodenci a niekoľko mesačné deti sa menej pohybujú. Aj dospelý človek má pri nedostatku pohybu podobné prejavy. Všetci vieme, ako nám pomôže, ak sa prebehneme alebo poprechádzame, keď nám je chladno na ruky či nohy.

Ak má vaše malé bábätko studené nožičky alebo ručičky, nie vždy to znamená, že mu je zima. Nemusíte ho zakaždým obliecť alebo zakryť. Podľa toho nezistíte, či mu naozaj zima je. Skúste to podľa nosa. Dotknite sa jeho nosa, a ak ho nemá studený, pravdepodobnosť, že mu je zima, je nízka.

V izbe, kde sa bábätko zdržiava, udržujte príjemnú teplotu, aby dieťa nemuselo byť príliš oblečné.

Zvyknete obliekať bábätku pri izbovej teplote rukavičky? Jedným dôvodom je aj to, aby sa dieťatko nepoškriabalo ostrými nechtíkmi. No ani to nerobte, ani mu nenaťahujte rukávi. Viacerí preto rukavičky ako bežné oblečenie vo vnútri neodporúčajú. Ak však idete von, rukavičky použite, alebo im ručičky schovajte pod prikrývku alebo do fusaku.

Ak idete s dieťaťom von, nezabúdajte, že veľa tepla stráca cez hlavičku. V chladnejších dňoch mu oblečte čiapku, ktorá je dôležitejšia ako rukavice.

Ako má pozakrývané a oblečené telo, tak by malo mať oblečenú aj hlavičku.

Môže sa stať, že novorodenci majú namodralé ruky či nohy. Rodičia, môžte byť kľudní. U novorodeniatok je to veľmi častý a normálny jav. Po pár týždňoch končatiny zružovejú a vyzerajú úplne normálne.

Rodičom sa odporúča, aby bábätku skontrolovali pery. Ak sú ružové, dieťatko je v poriadku. Ak sú modré aj pery, môže to znamenať problém.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. októbra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.