Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo dievčatá dospievajú rýchlejšie ako chlapci?

reklama:
Prečo dievčatá dospievajú rýchlejšie ako chlapci?

V dnešnej dobe nastupuje puberta o niekoľko rokov skôr. Dievčatá dospievajú ešte skôr ako chlapci. Prečo je to tak? Ak máte dcéru, pripravte sa, že pred desiatym rokom začne u nej puberta.

Veľa rodičov si myslí, že postačí sexuálna výchova v škole, a pritom o týchto témach nehovora pred deťmi vôbec. Prvotné vysvetlenie o intímnom živote by mal podať dieťaťu rodič, dievčaťu mama a chlapcom otec.

A to vtedy, keď si deti uvedomia svoju sexualitu a odlišnosť od druhého pohlavia a začnú sa zaujímať a pýtať na to, ako deti prichádzajú na svet. Všetko záleží od veku.

Odpovedajte na otázky svojho dieťaťa, aby sa nemuselo pýtať a hľadať inde, aby ich neskúšalo. Dôležitá je dôvera medzi rodičom a dieťaťom. Ak dieťa nedôveruje rodičom, alebo jednému z nich, bude hľadať odpovede zase inde, a tie už nemusia byť správne.

A prečo vlastne najmä dievčatá majú pubertu skôr, ako sme mali my? A skôr ako chlapčenskí rovesníci? Prsia u dievčat dnes začínajú rásť v priemere vo veku deväť rokov. Nie je presne jasné, prečo dnešné deti začínajú dospievať skôr. Prevdepodobne je to spôsobené nezdravým životným štýlom a chemikáliami, ktoré sa nachádzajú v potravinách. Vplyv chemikálií na predčasnú pubertu skúmali americkí vedci. Potvrdili nebezpečné látky ako sú ftaláty, fenoly a fytoestrogény. Tieto chemikálie ovplyvňujú výskyt rakoviny a cukrovky. Môžu spôsobovať skorý rast prsníkov a ochlpenie. Takto o pár rokov budú mať dospelé telo ešte mladšie deti, pričom psychicky nebudú dospievať skôr.

Dievčatá, ktoré dostanú skorú pubertu sa u nich zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu prsníka či chorôb srdca. Dievčatá zo základných škôl nebudú schopné sa s pohlavnou zrelosťou v spoločnosti vyrovnať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.