Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pozor na tieto prejavy nákazy. Deväť najbežnejších príznakov omikronu u ľudí, ktorí majú vakcínu

reklama:
Pozor na tieto prejavy nákazy. Deväť najbežnejších príznakov omikronu u ľudí, ktorí majú vakcínu

Omikron sa stále šíri po celom svete s mnohými pozitívnymi prípadmi každý deň.

Séria štúdií dokázala, že priebeh nákazy variantom omikron je u očkovaných miernejší. Príznaky u očkovaných sa však líšia.

Niekoľko výskumov ukazuje, že omikron má u očkovaných ľudí miernejší priebeh ako iné kmene. Posilňovacie dávky vakcíny chránia pred omikronom a ponúkajú najlepšiu šancu prekonať pandémiu, opakovane upozorňujú zdravotnícki predstavitelia. Zdá sa však, že príznaky u ľudí, ktorí boli očkovaní proti COVID-19, sú mierne odlišné. Britský epidemiológ Tim Spector, ktorý stojí za aplikáciou ZOE Symptom Study, kde ľudia zaznamenávajú svoje príznaky nákazy, odhalil približne deväť symptómov, ktoré sa neustále objavujú.

"V roku 2020 sa rýchlo ukázalo, že pôvodná alfa verzia koronavírusu spôsobila tri veľmi bežné symptómy, kašeľ, horúčku a stratu čuchu a najmenej dvadsať ďalších," uviedol Spector. Keď sa objavila delta, odborníci zaznamenali posun v najčastejšie hlásených príznakoch. "Symptómy podobné prechladnutiu, vrátane nádchy, bolesti v krku a pretrvávajúceho kýchania, sa stali bežnejšími spolu s bolesťou hlavy a kašľom, najmä u ľudí, ktorí boli očkovaní," doplnil.

Príznaky podobné prechladnutiu sa objavujú najmä u očkovaných jedincov. Menej nahlasované, ale stále pravdepodobné, sú aj nevoľnosť, bolesti svalov, hnačka či kožná vyrážka. Pokiaľ teda pociťujete akékoľvek symptómy, ktoré by mohli súvisieť s covidom-19, zájdite radšej na test a vyhýbajte sa kontaktu s ostatnými.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. februára 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.