Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Päť znakov, ktoré dedíme po oteckovi

reklama:
Päť znakov, ktoré dedíme po oteckovi
Päť znakov, ktoré dedíme po oteckovi Foto: www.gettyimages.com

Na ženy sa odjakživa nazerá ako na nositeľky a darkyne života. S rozvojom znalostí reprodukcie sa ale postupom času zistilo, že na vzniku potomka sa muž podieľa, aspoň čo sa týka génov, do rovnakej miery ako žena. Ľudská genetická výbava je totiž zložená z celkom 46 chromozómov a z toho polovica pochádza od otca. Ktoré naše znaky pochádzajú od otecka?

1. Dievča alebo chlapec?

Jednou zo všeobecne známych, ale vôbec najzásadnejších vecí, o ktorej v živote svojho potomka „rozhodne“ otec, je pohlavie. „Či sa narodí dievčatko, či chlapček, je dané hneď na začiatku tým, aký pohlavný chromozóm nesú spermie, ktoré úspešne splynú s matkiným vajíčkom. Pokiaľ je totiž nositeľom chromozómu X, pár bude mať dievča. Ak bude úspešnejšia spermia s chromozómom Y, bude to chlapec,“ vysvetľuje Kateřina Veselá, lekárka a riaditeľka reprodukčnej kliniky Repromeda.

2. Krásni otcovia plodia krásne dcéry

Zo štúdie Davida Perretta a Elisabeth Cornwellovej z University of St Andrews z roku 2008 vyplynulo, že maskulínni muži privádzajú na svet synov s podobne mužnými rysmi. To, či budú synovia tiež krásni, už ale neovplyvnia. Kto však z krásy svojich otcov ťaží, sú vraj práve dcérky. Pozorovaním veľkého množstva rodinných snímok vedecký tím navyše zistil, že atraktivita matky nehrá v kráse rolu nielen u dievčat, ale ani u chlapcov.

3. Duševné zdravie

Je pomerne známym faktom, že tehotenstvo v neskorom veku matky zvyšuje u potomka riziko výskytu vývojových chýb. Vysoký vek však zohráva úlohu aj u otca. „U detí oteckov starších ako 45 rokov sa zvyšuje pravdepodobnosť niektorých psychických ochorení. Ide napríklad o autizmus, schizofréniu, bipolárnu poruchu, ADHD a ďalšie,“ opisuje Kateřina Veselá. „S vekom u muža klesá kvalita spermií a v priebehu ich tvorby dochádza k častejším mutáciám, ktoré vedú k vzniku spomínaných chorôb,“ dodáva.

4. Strach zo zubárov

Návšteva zubárov nepatrí medzi populárne záležitosti. Paniku, ktorú niektorí jedinci pri prehliadke u zubného lekára prežívajú, podľa vedcov preberáme socializáciou od svojich rodičov. A to predovšetkým zo strany otca. Aby toho nebolo málo, aj zdravotné problémy so zubami dedia potomkovia skôr zo strany otecka. Hoci má zásadný vplyv na zdravie zubov predovšetkým strava a pravidelná starostlivosť, dieťa môže po otcovi zdediť napríklad tesnaný chrup, čo vedie k ukladaniu povlaku, a teda vyššej kazivosti.

5. Srdcové záležitosti

V roku 2012 tím vedcov z univerzity v Leicestri zistil, že určitá forma génu, ktorý sa nachádza na mužskom chromozóme Y, zvyšuje pravdepodobnosť srdcového zlyhania u svojho nositeľa o celých 50 percent oproti zdravej populácii. Zistili tiež, že tento variant génu vlastní približne 20 percent britských mužov. „Ak splodí takto postihnutý muž syna, pravdepodobne mu tento svoj ‚nešťastný‘ gén odovzdá spolu s chromozómom Y,“ popisuje princíp dedičnosti Katarína Veselá. Popri fajčení, zlých stravovacích návykoch a strese tak ide o jeden z najvýraznejších faktorov, ktoré sa na srdcovom zlyhaní podieľajú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.