Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Odborníci radia: Ako podporiť inteligenciu vášho dieťatka ešte pred jeho narodením

reklama:
Odborníci radia: Ako podporiť inteligenciu vášho dieťatka ešte pred jeho narodením

Túžite priviesť na svet malého génia? Dajte vášmu dieťatku náskok a podporte jeho inteligenciu už v období tehotenstva. Podľa odborníkov existujú aktivity, ktoré pozitívne vplývajú na mozog bábätka vyvíjajúceho sa v brušku.

Ktorá mamička by si nepriala mať extrémne šikovné dieťa? Mnohé zo žien v radostnom očakávaní však ani len netušia, že k rýchlejšiemu inteligenčnému vývoju svojho potomka môžu výrazne dopomôcť už v tomto období.

“Existuje výskum, ktorý naznačuje, že nenarodené deti sú schopné spracovávať a získavať informácie z vonkajšieho sveta už počas tehotenstva," vysvetľuje Christine Weber, klinická neuropsychologička z New Yorku. Podľa odborníčky môžu budúce mamičky posilniť stimuláciu neurónov v mozgu dieťaťa pomocou prenatálnych aktivít.

Cvičte počas tehotenstva

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že dobrá kondička nemôže mať nič spoločné s inteligenciou dieťaťa, opak je pravdou. "Telá mamičiek, ktoré sú fit, dokážu vyvinúť placenty s väčším objemom. To pomáha k lepšiemu prísunu kyslíka a živín a, naopak, zbavovaniu sa odpadových produktov," vysvetľuje Helene Byrne, špecialistka v tejto oblasti.

Foto: pexels.com

“Štúdie ukazujú, že mamičky s dobrou kardiovaskulárnou zdatnosťou, ktoré sa zúčastňujú na pravidelných aeróbnych cvičeniach počas tehotenstva, majú deti so zlepšeným nervovým vývojom,” tvrdí Byrne.

Užívajte špeciálne vitamíny

Tehotenské vitamíny sú skvelým pomocníkom pre zdravé napredovanie vášho dieťatka. Obsahujú dôležitú kyselinu listovú, ktorá prospieva plodu v mnohých ohľadoch. Pomáha zabraňovať nebezpečným defektom nervovej trubice v mozgu a mieche a chráni plod pred zaostávajucim vývojom.

Odborníčka Elizabeth Lombardo upriamuje pozornosť na výsledky jednej zo štúdií. Tie odhalili, že u žien, ktoré nebrali tehotenské vitamíny, bola pravdepodobnosť narodenia dieťaťa s poruchou autistického spektra dvakrát tak vyššia.

Jedzte ryby

Je dobre známe, že ryby sú výborným zdrojom dvoch zložiek, ktoré zvyšujú výkon mozgu. Konkrétne ide o omega 3 mastné kyseliny a DHA, čo je skratka pre kyselinu dokosahexaenovú.

Jedna štúdia dokázala, že deti s vyššou úrovňou DHA pri narodení dosiahli vyššie skóre v kognitívnych testoch.

Čítajte vášmu bábätku a hovorte s ním

Či už si nahlas čítate, alebo len tak rozprávate o svojom dni, vaše dieťatko vás môže počúvať. Odborníci sa nazdávajú, že niektoré slovíčka by si už v tomto štádiu dokonca mohlo ukladať v pamäťových bunkách.

Foto: pexels.com

Podľa Aradhany Mudambi, ktorá študovala vývoj slovnej zásoby u detí, dokáže rozprávanie sa s bábätkom v brušku neskôr dopomôcť k lepšiemu rozvíjaniu slovnej zásoby. Neuropsychologička Christine Weber súhlasí a dodáva: “Hranie hudby, rozprávanie, spievanie, alebo čítanie detských rýmov sú sluchové metódy stimulujúce mozog nenarodeného dieťaťa.”

Foto: pixabay.com

Držte na uzde svoj stres

Je dôležité, aby ste sa v tehotenstve príliš nerozrušovali. Stres, ktorý prežíva matka, totiž vplýva aj na bábätko. “Môže viesť k predčasnému pôrodu, čo môže nepriaznivo ovplyvniť vývoj mozgu," upozorňuje Elizabeth Lombardo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. októbra 2018Zdroj thestir.cafemom.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.