Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Oči, zrkadlo zdravia. 8 signálov, ktorými oči varujú pred zdravotnými problémami

reklama:
Oči, zrkadlo zdravia. 8 signálov, ktorými oči varujú pred zdravotnými problémami

Odrážajú nielen náš vnútorný svet, ale aj naše choroby. Očné ochorenia môžu byť signálom vážnejších ochorení, ktoré si ani neuvedomujete.

Príčiny ochorenia očí

1. Jačmeň

Jačmeň vás môže zraniť a podráždiť, ale obvykle zmizne po niekoľkých dňoch. Ak jačmeň nezmizne do 3 mesiacov, môže sa jednať o vzácnu formu rakoviny známu ako karcinóm mazových žliaz. To isté platí pre jačmeň, ktorý sa vždy objavuje na rovnakom mieste.

2. Vypadávanie chĺpkov na obočí

K vypadávaniu vlasov dochádza z rôznych dôvodov. Ak chlpatá časť obočia začne miznúť, môže to znamenať vážne porušenie štítnej žľazy.

3. Rozmazané videnie

Ak často používate počítač, môže sa objaviť pálenie v očiach alebo rozmazané videnie. Ak sa obraz pri pohľade na obrazovku rozmaže, vyzerá to na syndróm počítačového videnia. V budúcnosti to prinesie strašné nepohodlie. Musíte okamžite navštíviť lekára, aby vám predpíše kvapky a vitamíny.

4. Mŕtve miesto

Malý slepý bod vo viditeľnom priestore môže mať vážne príčiny. Ak to vidíte s blikajúcimi svetlami alebo vlnovkou, môže to byť dôsledok migrény. Vzhľad slepých miest môže byť sprevádzaný bolesťou hlavy.

5. Vypuklé oči

Môže to byť spôsobené problémom so štítnou žľazou. Najbežnejšou príčinou vypúlených očí je hyperaktívna žľaza, známa ako hypertyreóza.

6. Zažltnuté biele oči

Tento stav sa nazýva žltačka. Často sa vyskytuje u novorodencov s nezrelou funkciou pečene, ale žltačka sa môže objaviť aj u dospelých. Ak sa u dospelého vyskytne žltačka, je to známka problémov s pečeňou, žlčníkom alebo žlčovými cestami.

7. Rozmazané videnie

Ľudia s diabetom sú viac ohrození očnými chorobami. Najbežnejším ochorením je diabetická retinopatia. Toto ochorenie postihuje obehový systém očí. To je hlavná príčina slepoty u dospelých.

8. Citlivosť na svetlo alebo strata zraku

Ak zaznamenáte náhlu diplopiu, rozmazané videnie alebo úplnú stratu zraku, okamžite vyhľadajte lekára. To všetko môže byť známkou mŕtvice.

Oči tak môžu naznačovať zdravotné problémy. Tieto problémy nemožno ignorovať, a ak k nim dôjde, určite navštívte lekára. Koniec koncov, všetko v našom tele je vzájomne prepojené.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.