Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Nikotínové vrecká ako nebezpečný trend medzi deťmi a tínedžermi. Aké sú riziká ich používania a čo na to slovenská legislatíva?

Nikotínové vrecká ako nebezpečný trend medzi deťmi a tínedžermi. Aké sú riziká ich používania a čo na to slovenská legislatíva?

reklama:
Nikotínové vrecká ako nebezpečný trend medzi deťmi a tínedžermi. Aké sú riziká ich používania a čo na to slovenská legislatíva?

Medzi českými deťmi školského veku i medzi stredoškolákmi zažívajú obrovský boom nikotínové vrecká. Veľkým problémom totiž je, že predaj tejto drogy deťom a tínedžerom nie je doposiaľ v Česku nijako legislatívne obmedzený. Ako teda nikotínové vrecká škodia zdraviu a aké sú riziká ich užívania?

Nikotínové vrecká. Účinky a škodlivosť

Čo robia nikotínové vrecká, že sú medzi deťmi a dospievajúcimi také obľúbené? Nikotínové vrecko sa vkladá pod hornú či spodnú peru alebo sa prežúva, a to po dobu 15 až 30 minút. Týmto spôsobom sa do tela absorbuje nikotín. Následne sa prejavujú účinky nikotínových vrecúšok v podobe drobného mravčenia či brnenia.

Nikotínové vrecká pôvodne pomáhali dospelým fajčiarom pri odvykaní od fajčenia. V prípade detí a dospievajúcich však môže táto droga vážne poškodiť zdravie, pretože sa môžu nikotínom veľmi ľahko predávkovať.

Pri užívaní nikotínových vrecúšok sa v prípade maloletých môžu objaviť nežiaduce účinky ako nevoľnosť, únava, bolesť hlavy, úzkosť, dehydratácia, zvýšené potenie, závrat, roztržitosť, nevoľnosť, vracanie, hnačka, porucha pozornosti a pamäti alebo srdcová arytmia. Tieto nežiaduce účinky sú konkrétne príznakom predávkovania nikotínom.

Kedy k predávkovaniu nikotínom najčastejšie dochádza? Ak si dá dieťa alebo dospievajúci viac nikotínových vrecúšok alebo ak nikotínové vrecko omylom prehltne. Dávka nikotínu navyše účinkuje inak u dospelého a inak u dieťaťa s nízkou telesnou hmotnosťou.

Nikotínové vrecká. Zdravotné riziká spojené so závislosťou

Nikotín obsiahnutý v sáčkoch u detí a tínedžerov veľmi rýchlo spôsobuje závislosť. Nikotínové vrecká sú nielen extrémne návykové. Aby sa u nich dostavovali požadované účinky, núti užívateľa stále zvyšovať dávku. Aj keď sú nikotínové vrecká v porovnaní s cigaretami menej škodlivé pre pľúca, ich dlhodobé užívanie je spojené so závažnými zdravotnými rizikami. O ktoré sa jedná?

  • Leukoplakia, biele a svetlo šedé škvrny v ústnej dutine, ktoré sa časom môžu premeniť na rakovinu
  • Poškodenie mozgu
  • Vznik závislosti
  • Abstinenčné príznaky v podobe podráždenosti, nepokoja, poruchy koncentrácie, úzkostných až depresívnych stavov, spánkových problémov a túžbe po nikotíne
  • Môže ísť o prestupnú stanicu k ďalším drogám
  • Zubné kazy
  • Zničené tkanivá ďasien

Nikotínové vrecká a legislatíva

Predaj nikotínových vrecúšok nie je v Česku v súčasnosti akokoľvek regulovaný. Túto drogu, ktorá je na trhu už tri roky a ktorá oslavuje veľký boom aj medzi žiakmi základných škôl, tak maloletí bežne kúpia napríklad v trafike alebo na internete.

Ministerstvo zdravotníctva však aktuálne pripravuje zákon na reguláciu predaja nikotínových sáčkov. „Pracujeme na novelizácii zákona o ochrane zdravia pred škodlivými účinkami návykových látok, ktorá má za cieľ obmedziť vekovú hranicu aj obsah nikotínu. Zároveň pracujeme na vyhláške zákona o potravinách, ktorá má stanoviť požiadavky na zloženie, vzhľad, akosť, vlastnosti, označovanie vrátane zakázaných prvkov a rysov nikotínových vrecúšok,“ uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.