Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najväčšie epidémie ľudstva pochádzajú od zvierat, najsmrteľnejší je vírus Nipah

reklama:
Najväčšie epidémie ľudstva pochádzajú od zvierat, najsmrteľnejší je vírus Nipah

Jedna z najhorších bola epidémia eboly v roku 1976. Choroba preskočila na ľudí taktiež z netopierov. Ebola sa vtedy zo západnej Afriky rozšírila do deviatich krajín. Nakazených bolo viac než 34-tisíc ľudí, vyše 13 500 zomrelo. Úmrtnosť bola vysoká, dosahovala vyše 40 percent.

Vírus Nipah zabíja tri štvrtiny nakazených

Vysokú úmrtnosť vyše 52 percent mala i vtáčia chrípka, ktorá sa v roku 1997 rozšírila z Číny do 18 krajín. Nakazených bolo skoro 900 ľudí, no až 455 chorobe podľahlo.

Ďalší typ vtáčej chrípky zasiahol ľudstvo v roku 2013. Vírus H7N9 vtedy nakazil vyše 1500 ľudí, viac než 600 zomrelo, čo predstavuje úmrtnosť asi 40 percent. Akútny respiračný syndróm SARS potrápil ľudstvo v roku 2002. Chorobou sa nakazilo vyše 8000 ľudí, neprežilo ju asi 770 z nich.

Najvyššiu úmrtnosť zaznamenali pri nákaze nazvanej Nipah, ktorá sa objavila v Malajzii v roku 1998. Pochádza taktiež z netopierov a jej úmrtnosť presahuje 77 percent, pretože spôsobuje ťažkú encefalitídu.

K väčšej epidémii zatiaľ neprišlo, no Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje tento vírus za globálnu hrozbu. V roku 1998 sa vírusom Nipah nakazilo vyše 500 ľudí, skoro 400 zomrelo.

Prasacia chrípka má nízku úmrtnosť

Globálnu pandémiu vyvolala v rokoch 2009 a 2010 prasacia chrípka spôsobená vírusom H1N1. Do jedného roka sa rozšírila do 214 krajín, nakazených bolo vyše 760 miliónov ľudí.

Hoci šírenie choroby bolo mimoriadne rýchle a po celom svete zabila vyše 280-tisíc ľudí, úmrtnosť bola relatívne nízka a dosahovala len 0,02 percenta.

„Infekčné choroby budú prichádzať a odchádzať. Sú súčasťou sveta, v ktorom teraz žijeme. Žijeme v ére epidémií, príčinou sú globalizácia a naše zásahy do prírody,“ zdôraznil Eric Toner z Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johnsa Hopkinsa.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.