Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Medzi deťmi sa veľmi rýchlo šíri choroba. Apelujú na rodičov, aby si všímali tieto príznaky, ak sa objavia, treba utekať k lekárovi

Medzi deťmi sa veľmi rýchlo šíri choroba. Apelujú na rodičov, aby si všímali tieto príznaky, ak sa objavia, treba utekať k lekárovi

reklama:
Medzi deťmi sa veľmi rýchlo šíri choroba
Medzi deťmi sa veľmi rýchlo šíri choroba. Apelujú na rodičov, aby si všímali tieto príznaky, ak sa objavia, treba utekať k lekárovi Foto: www.gettyimages.com

Že dieťa ochorie bežným nachladnutím, to je niečo natoľko bežného, ​​že sa dnes nad tým nikto nijako nepozastavuje. Horšie to ale môže byť vo chvíli, kedy sa objaví choroba, ktorá je komplikovanejšia. A práve na jednu upozorňujú lekári. Tí apelujú na rodičov, aby strážili svoje deti a pozorovali u nich príznaky tejto choroby. Ak sa vyskytnú, nemajú váhať a majú rýchlo zamieriť k lekárovi.

Ide o infekciu, ktorá napadá len určité časti tela

Ide o infekčné ochorenie, ktoré je unikátne predovšetkým preto, že napáda len určité časti ľudského tela. A tých je hneď niekoľko. Práve tu môžu byť pozorované príznaky. O aké časti ľudského tela ide? Jedná sa o ruky, rovnako ako sa jedná o nohy vrátane chodidiel, ale ide aj o oblasť okolo úst. Práve tu sa môžu deťom objaviť pomerne neprehliadnuteľné pupienky. V niektorých prípadoch sa môžu podobné pupienky objaviť tiež na oblasti zadku, tu si ich však nepleťte s klasickou zapareninou.

Aké príznaky môžete u dieťaťa pozorovať?

Pozrime sa na súpis daných príznakov, ktoré sa môžu objaviť. Ako prvé sa začne objavovať zvýšená teplota, ktorá môže prechádzať až v horúčku. Je jasné, že v tej chvíli môže byť u dieťaťa akákoľvek choroba a tak už v tejto chvíli je na mieste ísť za lekárom. Môže sa jednať ako o obyčajné prechladnutie, tak samozrejme môže ísť aj o niečo horšie. Ak sa k lekárovi nejde, je dobré si za 1 – 2 dní všímať práve spomínané partie. Ak sa na nich objavia pupienky, je tu veľké riziko práve danej choroby, na ktorú lekári a odborníci upozorňujú. V takom prípade nie je radno váhať a je na mieste k lekárovi vyraziť čo najskôr.

Ďalej nezabúdajme tiež na niekoľko ďalších príznakov, ktoré sa môžu objavovať. Je to celková apatia kedy dieťa nemá záujem robiť to, čo ho bavilo v minulosti. Proste sa mu nič nechce a na podnety reaguje minimálne. Rovnako tak sa môže objaviť aj nechutenstvo. Dieťa si nedá ani to jedlo, ktoré miluje a ktorého dokázalo v minulosti zjesť viac než dosť.

O akú chorobu ide? Je to syndróm ruky-nohy-ústa

Áno, táto choroba sa skutočne nazýva ako syndróm ruka-noha-ústa čiže HFMD. Tento názov si zapamätajte, pretože ak budete mať podozrenie na dané príznaky, je na mieste informovať lekára o vašej návšteve a ten zaistí karanténne opatrenia. Ide o chorobu, ktorá je vysoko nákazlivá , ale radšej ho odvezte autom ako autobusom. Alebo pre seba nechajte radšej poslať sanitku. Čím menej kontaktu bude mať dieťa s ostatnými deťmi, tým menšie je riziko, že nakazí ďalšie a že by vypukla aj možná epidémia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.