Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Leto sa blíži a s tým aj mokré plavky. Tu je pár tipov ako predchádzať infekciám močových ciest

reklama:
Leto sa blíži a s tým aj mokré plavky. Tu je pár tipov ako predchádzať infekciám močových ciest

Štatistiky neklamú, 50% žien má aspoň raz za život infekciu močových ciest (IMC). A s každou ďalšou infekciou potom vzrastá riziko chronických zápalov. Kým bolestivé príznaky, ako je pálenie pri močení, sa môžu zdať dosť zlé, riziko nebezpečnej infekcie znamená, že sa tento bežný stav môže stať ešte viac strašidelným zážitkom.

Ako sa mám pred IMC správne chrániť?

1. Využívajte správnu hygienu so svojím partnerom

Vzhľadom k tomu, že sexuálne aktívne ženy sú najviac ohrozené IMC, je vždy dôležité prijať preventívne opatrenia počas sexu. Čokoľvek, čo sa blíži vašej genitálnej oblasti, by malo byť čo najčistejšie a to zahŕňa penis, ruky, ústa aj sexuálne hračky. Ako ženy sme anatomicky náchylnejšie na infekcie močového mechúra. Vzhľadom k tomu, že močová trubica, ktorá vypúšťa moč z tela,je priamo pri vagíne, je ľahšie pre nežiadúce baktérie dostať sa do močového systému, čo vedie k možnej infekcii v močovej trubici, močovom mechúre, alebo obličkách.

2. Vždy sa choďte vycikať ihneď po sexe

Na tejto bežnej rade je veľa pravdy. Ak chodíte na záchod hneď po sexe, vypláchnete všetky baktérie skôr, než spôsobia zmätok vo vašom systéme. Ak nemáte prístup na záchod, následne použite vlhčené obrúsky na intímnu hygienu.

3. Nezadržujte zbytočne cikanie

Čakať pravidelne na tento účel, než pôjdete do kúpeľne, vám nepomôže. Časté cikanie zabraňuje rozvoju zlých baktérií vo vaječníkoch a močovom mechúre, či už ste sexuálne aktívny, alebo nie. To je obzvlášť dôležité u žien v menopauze, pretože zníženie množstva estrogénu vo vašom tele môže spôsobiť, že ste voči infekcii viac zraniteľní.

4. Pite veľa vody

Ako zabezpečiť, aby ste chodili dostatočne často na záchod? Pite odporúčané denné množstvo vody, čo je 8 až 10 šálok vody denne. Zostať hydratovaní vám môže tiež zvýšiť hladinu energie, zabrániť bolestiam hlavy a pomôcť vašej pokožke.

5. Berte ako doplnok stravy tablety z brusníc

Ak trpíte opakujúcimi sa infekciami, denné užívanie brusnicových tabliet môže pomôcť udržať močový systém zdravý. Zatiaľ čo výskum týkajúci sa infekcií vyliečených brusnicovou šťavou je nekonzistentný, toto pridané opatrenie nemôže ublížiť.

6. Vyskúšajte probiotiká

Podobne aj probiotiká sú ďalšia ochrana pred častými infekciami, ktorá povzbudzuje dobré baktérie k rastu. Probiotické doplnky, alebo potraviny podporujú užitočný druh baktérií.

7. Prehodnoťte metódu kontroly otehotnenia

Mnoho faktorov rozhoduje o tom, ktorá antikoncepcia je pre vás správna, ale niektoré typy, ako sú spermicídy, membrány a huby, môžu zvýšiť riziko MCI, pretože môžu zachytiť baktérie v pošve. Rovnako tak môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť vzniku MCI použitie menštruačného kalíška namiesto tampónov alebo vložiek. Ak trpíte mnohými opakovanými infekciami, porozprávajte sa s gynekológom o zmene tabletiek, alebo o voľbe vnútromaternicového telieska.

8. Vždy sa utierajte spredu dozadu

Stojí za pripomenutie, že by ste mali vždy pri utieraní začať smerom ku konečníku. To môže zabrániť šíreniu baktérií na miesta, kde nemajú byť.

9. Nepoužívajte sprchu

Kým dobrá hygiena je dôležitá, dávajte pozor, aby ste ju "nepreháňali". Čokoľvek, čo narušuje rovnováhu vagíny, ženské produkty s pridanou vôňou, a pod. Nie je príliš dobré, pretože sa zbavujete dobrých baktérií.

Čo robiť, ak už MCI máte?

Pri súčasnom dodržaní týchto opatrení určite znížite riziko MCI. Ak však infekciou už trpíte, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Lekár môže určiť, či potrebujete antibiotikum, alebo či vám hrozí závažnejší stav, ako je intersticiálna cystitída alebo obličkové kamene.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.