Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kofeín v tehotenstve

reklama:
Kofeín v tehotenstve

Počas tehotenstva by kofeín mal byť obmedzený, ale väčšina tehotných žien nevie, že môžu byť konzumované v priebehu dňa.

Hoci sú rôzne štúdie na túto tému, my stále nevieme, presnú odpoveď na túto otázku. Avšak, niektoré zdravotnícke organizácie došli k záveru, že tehotné ženy by nemali konzumovať viac ako 200 miligramov kofeínu denne, čo je viac ako 2 dl kávy.

Keď pijete kávu alebo kofeínové nápoje počas tehotenstva, tak rovnaký kofeín prechádza placentou a plodovou vodou sa dostane do krvného obehu dieťaťa. Vzhľadom k tomu, telo bábätka v maternici sa stále vyvíja a trvá oveľa viac času na spracovanie kofeín. Dieťa je oveľa viac vystavené účinkom kofeínu než vy.

Rôzne výskumy sa stále snažia určiť presný vplyv spotreby kofeínu počas tehotenstva na dieťa a samotné tehotenstvo. Vedci tvrdia, že mierny príjem kofeínu, čo je menej ako 200 mg denne, nie je považované za hlavnú príčinu samovoľného potratu alebo predčasného pôrodu.

Na druhej strane, veľká štúdia zistila, že matky počas tehotenstva, ktoré užívali 300 mg kofeínu alebo viac v priebehu dňa sú vystavené väčšiemu riziku po pôrode, že ich dieťa sa narodí s podváhou. Jedna vec je istá, kofeín je stimulant, ktorý zvyšuje krvný tlak a zvyšuje tepovú frekvenciu. Navyše môže spôsobiť úzkosť a nespavosť, ale tiež viesť k zvýšeniu pálenia záhy, pretože spôsobuje výrobu žalúdočnej kyseliny.

Ženy, ktoré trpia pri tehotenstve nízkym tlakom potrebujú aspoň jednu šálku na povzbudenie a zvýšenie tlaku. Tlak sa však nemusí zvyšovať len kávou, stačí piť dostatočné množstvo tekutín, z ktorých je najvhodnejšia mineralizovaná neperlivá voda.

A konečne, je tu jeden veľmi dobrý dôvod, aby ste znížili príjem kávy a čaju počas tehotenstva bez ohľadu na to, či obsahuje kofeín. Tieto nápoje obyčajne obsahujú zložky, ktoré sťažujú pre telo absorbovať železo. Je veľmi dôležité toto vedieť, pretože väčšina tehotných žien, trpí nedostatkom železa v krvi, a ak navyše pijú kávu a čaj vstrebávanie železa z potravín a doplnkov nebude tak účinné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. júna 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.