Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Inteligenciu dedíme po matke, nie po otcovi. Hovorí nový výskum

reklama:
Inteligenciu dedíme po matke, nie po otcovi. Hovorí nový výskum

Nedávna genetická štúdia preukázala zistenia, ktoré sú v rozpore s tradičným vnímaním genetického „dedičštva“ predávaného z rodičov na dieťa.

Určite ste sa už stretli s názorom, že dieťa má byť pekné po matke a múdre po otcovi, čo ak je však genetika v predávaní inteligenčných znakov naklonená práve matke? Na túto otázku hľadali odpovede výskumníci z University of Washington.

Na čo prišli výskumníci?

Je predvepodobnejšie, že inteligenčné znaky sa prenášajú na dieťa z matky, pretože sú obsiahnuté v chromozóme X. Ženy majú tieto chromozómy 2, mužský genetický kód obsahuje len jeden. Vedci dokonca predpokladajú, že chromozómy zodpovedajúce za zložitejšie kognitívne funkcie by mohli byť automaticky deaktivované.

Kategória génov známe ako podmienené géney pravdepodobne pracujú len keď sú zdedené od matky, v niektorých prípadoch aj od otca. Inteligencia je medzi týmito génmi, takže by mala pochádzať od matky.

Laboratórne štúdie na myšiach

Vedci vykonali laboratórne testy na myšiach, ktorým implementovali extra dávku materských génov. Vo výsledku mali myši väčšie hlavy, mozgy a menšie telá. Extra dávka otcovských génov zas spôsobila zväčšienie tela a zmenšienie hlavy a mozgu.

Vedcom sa podarilo identifikovať otcovské gény limbickom systéme, ktorý má na starosti stravovacie funkcie, sexuálne funkcie či agresiu. V cerebrálnom kortexe však žiadne otcovské gény nenašli. Ten zodpovedá za funkcie ako rozhodovanie, myšlienky jazyk a plánovanie.

Chromozóm / Wiki

Inteligencia matky je vo vzťahu s inteligenciou dieťaťa

Glasgowskí výskumníci sa pozreli na dáta o 12686 mladých ľuďoch vo veku 14-22 rokov. Najlepším nástrojom na predpokladanie inteligencie týchto subjektov bolo pozrieť sa na inteligenčný kvocient – IQ matky.

Takže mamičky ak máte nadpriemerne inteligentné dieťa, okrem toho, že môžete byť hrdé na svoju ratolesť, s najväčšou pravdepodobnosťou za to môžeťe ďakovať vlastným génom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. júna 2023Zdroj psychology-spot.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.