Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dovoliť či nedovoliť deťom domáce zvieratko?

reklama:
Dovoliť či nedovoliť deťom domáce zvieratko?

„Mami, oci, ja chcem psíka. Alebo keď nie psíka, tak hocijaké iné zvieratko. Prosííím!“ Určite sa mnohí z vás už stretli s takýmto drankaním vašich detičiek, aby ste im zaobstarali domáceho maznáčika. Ich prosíkanie nemá konca kraja. Keď ešte pritom uprú na vás tie svoje nádherné nevinné očká a urobia ten svoj /vám už veľmi dobre známy/ „kukuč“, pri ktorom by sa roztopil snáď aj ten najväčší ľadovec, máloktorý rodič odolá.

Dovoliť či nedovoliť?

Odpoveď znie áno. Zaobstaranie domáceho zvieratka pre vaše dieťa je jednoznačne dobrá voľba. Deti tým získajú množstvo skúseností, naučia sa zodpovednosti, láske a súcitu k živým tvorom. A možno sa vám práve takýmto spôsobom podarí odpútať svoje dieťa od počítača a televízie.

Mnoho rodičov nechce svojim deťom dovoliť zvieratko zo strachu pred rôznymi chorobami a alergiami. Je to dôsledok ešte donedávna pretrvávajúcich nesprávnych názorov, že malé dieťa má vyrastať doslova v sterilnom prostredí. Keď priniesla mamička bábätko domov z pôrodnice, už mala preň nachystanú výbavičku – košieľky, plienky a zavinovačky vyvarené a vyžehlené, cumlíky a dojčenské fľašky vysterilizované. Všetko, s čím dieťatko prichádzalo do kontaktu muselo byť 100% čisté.

Dnes už lekári zistili, že detičky, ktoré vyrastajú v prostredí spolu s nejakým domácim zvieratkom, majú vybudovaný silnejší imunitný systém, to znamená, že sú menej náchylné na alergie a ochorenia.

Spomeňte si na svoje detstvo. Prázdniny na dedine u starých rodičov… Detstvo plné zážitkov a samozrejme zvierat. Koľkí z nás naháňali sliepky po dvore, alebo hľadali, kde mačka schováva svoje mačiatka, aby sa potom mohli s nimi celé hodiny hrať. Nosiť ich v tričku, alebo voziť v kočiari namiesto bábiky. Psy, mačky, kozy, ovce, kravy, prasce. Sem-tam zatúlaný ježko. Zvieratá boli v každom dvore. A nielen vo dvore, ale často krát aj na ulici. Kŕdle husí alebo kačíc ste mohli stretnúť na každom kroku. A keď niekomu ušlo prasa na ulicu, to bola zábava.

My sme si užili a naše deti sú o to všetko ukrátené. Tak prečo im nedopriať aspoň malého chlpáčika?

Rozhodne však kúpu domáceho zvieratka veľmi dobre zvážte. Musíte zobrať do úvahy rôzne faktory, prehodnotiť ich a potom zvoliť pre vás ten najvhodnejší variant.

Pri rozhodovaní, aké zvieratko bude najvhodnejším spoločníkom do vašej rodiny, vyberajte podľa:

  1. vek dieťaťa
  2. zdravie dieťaťa
  3. finančné možnosti rodiny
  4. časová vyťaženosť rodiny
  5. zvieratko do bytu alebo do rodinného domu

Vek dieťaťa

Vek dieťaťa je pri rozhodovaní veľmi dôležitý. Pre dieťatko v predškolskom veku vyberte zvieratko malé a nenáročné na opateru. Vhodné sú napríklad škrečky, morčatá, alebo zajačiky. Zo začiatku bude starostlivosť o ne na vašich pleciach, postupne však do nej zapájajte aj svoju ratolesť. Popri tom vysvetľujte, že zvieratko nie je iba na hranie, ale potrebuje starostlivosť. A tak, ako sa vy staráte oňho – dáte mu papať, napiť, čisté oblečenie a pomôžete upratať izbičku, tak sa ono musí starať o zvieratko – nakŕmiť ho, dať mu čistej vodičky, vyčistiť klietku.

Malé deti sa zvyknú veľmi rýchlo nasýtiť novej hračky a môže sa stať, že aj zvieratko ich prestane po čase baviť. Vtedy im musíte vysvetliť, že tým, že ste si ho zaobstarali a priniesli domov, stalo sa akoby ďalším členom vašej rodiny. Bez vašej starostlivosti neprežije, pretože to nie je hračka, s ktorou keď sa pohrajú, odložia ju do poličky.

Pri výbere zvieratka pre staršie dieťa – školáka, zvážte, či už je dostatočne zodpovedný a zvládne starostlivosť o náročnejšie zvieratko, akým je napríklad psík alebo mačka.

Zdravie dieťaťa

Rozhodnutie, aké zvieratko pre vaše dieťa vybrať, môže ovplyvniť aj zdravotný stav vášho dieťatka. Ak je vaše dieťa alergické na zvieraciu srsť, alebo na perie vtákov, nemusíte sa hneď uchýliť ku kúpe akvária s rybičkami. Zo začiatku síce môže dieťa zaujať aj pestrofarebný svet rybičiek, ale postupom času ho to omrzí, pretože ono potrebuje fyzický kontakt so zvieratkom, čo sa u rybičiek ani s najväčšou opatrnosťou nedá.

Môžete zvážiť napríklad kúpu korytnačky, ktorá je nenáročná na starostlivosť a dožíva sa vysokého veku, bude vám teda robiť spoločníka na dlhší čas.

Pre odvážnejších môže byť istým variantom napríklad chameleón, alebo leguán, poprípade nejaký druh hada. Ide však o zvieratká náročnejšie na chov, takže ak sa rozhodnete pre takéhoto nezvyklého miláčika, poraďte sa so skúseným chovateľom.

Finančné možnosti rodiny

Samozrejme pri výbere zvieratka treba brať do úvahy aj rodinný rozpočet. Nielen v súvislosti s finančnými nákladmi na obstaranie, ale aj s neskoršími výdavkami na starostlivosť.

Časová vyťaženosť rodiny

Ak bývate v byte a ste väčšinu dňa v práci a vaše deti v škole, poprípade majú ešte rôzne mimoškolské aktivity, rozhodnite sa pre kúpu zvieratka nenáročného na čas a opateru. Pretože napríklad psík, ktorý potrebuje neustály kontakt s ľuďmi a každodenné venčenie by v takomto prípade určite trpel.

Do bytu alebo rodinného domu

Rodinný dom poskytuje pre chov zvieratiek omnoho viacej možností ako byt. Môžete si dovoliť aj väčšie plemená psíkov, pretože tu môžu mať výbeh okolo domu, poprípade do záhrady a vy nebudete musieť s nimi chodiť každý deň na prechádzky. Takisto ak sa rozhodnete pre nejaký druh operenca, môžete mu dopriať viac priestoru vo voliére.

Ak ste všetko zvážili a rozhodli sa, že do vašej rodiny pribudne ďalší člen, ešte jedna rada. Zvieratko si kúpte v špecializovaných predajniach, alebo od skúsených chovateľov, aby ste mali záruku, že zvieratko je zdravé a spolu s ním si neprinesiete domov neželané ochorenie.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. februára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.