Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Dôraz na dojčenie jej zabil syna, dnes rozpráva svoj príbeh ostatným mamičkám, aby sa nebáli dať svojmu dieťaťu umelé mlieko

Dôraz na dojčenie jej zabil syna, dnes rozpráva svoj príbeh ostatným mamičkám, aby sa nebáli dať svojmu dieťaťu umelé mlieko

reklama:
Dôraz na dojčenie jej zabil syna, dnes rozpráva svoj príbeh ostatným mamičkám, aby sa nebáli dať svojmu dieťaťu umelé mlieko

Je to už vyše desať rokov, keď jej syn Landon zomrel z úplne nepochopiteľných príčin. Zomrel, pretože odborníci radili žene dojčiť za každú cenu. Dnes Jillian Johnson rozpráva svoj príbeh verejne aj pre ostatných rodičov, aby sa nenechali nútiť do niečoho, čo môže priniesť namiesto úžitku smrť. Zbytočnú smrť dieťaťa, ktoré nedostalo do telíčka dostatok výživných látok z mlieka. Jej varovanie platí predovšetkým pre všetkých, čo túžia po iba prirodzenom vývoji svojho dieťaťa a dojčenie presadzujú za každú cenu. Landon totiž práve kvôli núteniu dojčenia za všetkých okolností umrel.

Strach z odsúdenia

Pre Jilllian nie je ľahké svoj príbeh rozprávať ani po veľmi dlhej dobe. Krátko po úmrtí jej novonarodeného syna sa dokonca hanbila o probléme hovoriť, pretože si vyčítala svoje vtedajšie počínanie. Dnes je na čele hnutia, ktoré upozorňuje na nedostatky pri dojčení a chce varovať rodičov, aby nepodliehali kultu dojčenia za každú cenu. Jillian totiž porodila pri akútnom pôrode cisárskym rezom zdravého chlapca. Dali mu meno Landon a narodil sa 25. februára 2012 v pôrodnici, ktorá sa pýši nálepkou „priateľská k deťom so zameraním na dojčenie od prvého okamihu“. Pôrodnice lipnú na svojich princípoch do tej miery, že povolenie použitia umelej výživy musí predpísať ošetrujúci pediater.

Dojčenie za všetkých okolností

Nehľadiac na to, že Jillian porodila syna cisárskym rezom a prvý deň sa jej netvorilo dostatok mlieka, laktačné poradkyne, zdravotné sestry aj lekár odporučili pokračovať v prisatí a dojčiť za všetkých okolností. Počas prvých 52 hodín života stratil novorodenec necelých 10 percent svojej váhy, čo nikoho zo zdravotníckeho personálu neznepokojilo a Jillian mala pokračovať v dojčení. Počas tretieho dňa ženu s dieťaťom prepustili domov s tým, že jej boli odporučené bylinky, ktoré má užívať na podporu dojčenia.

Hladoval a plakal

Jillian dojčila dlhé hodiny, ale malý Landon bol na neutešenie. Dnes vie, že nevstrebával materské mlieko a jeho prisatie neviedlo k vytúženému účinku. Mal hlad a bol dehydratovaný. Jeho utrpenie trvalo ďalších 12 hodín, potom zaspal a dostal zástavu srdca z dehydratácie a vyčerpania. Po 15 dňoch na jednotke intenzívnej starostlivosti zomrel. Naproti názorom v pôrodnici sa lekár z JIS vyjadril jasne: „po dojčení vždy ešte fľaštička“, len tak je istota, že je dieťa sýte. Dnes ľutuje, že sa poddala radám a nedala dieťaťu fľašu umelého mlieka hneď, Landon by mohol osláviť 10. narodeniny spolu s rodinou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. júla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.