Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne obliekať deti podľa počasia?

reklama:
Ako správne obliekať deti podľa počasia?

Zima sa blíži a s ňou zmena šatníka. To neplatí len pre dospelých, ale aj pre deti. V škôlke sa často rieši, či je dieťa oblečené dostatočne. Veľa rodičov netuší, ako majú správne obliecť svoje dieťa v určitom počasí. Poradíme vám osvedčené tipy, vďaka ktorým už nikdy neurobíte chybu a nebudete musieť toľko premýšľať nad tým, čo svojmu dieťaťu obliecť.

Existuje jedna zlatá rada, ktorú dávajú všetci pediatri na svete. Dieťaťu by ste mali v chladnejšom počasí obliecť o jednu vrstvu viac ako sebe. Je to také jednoduché, že to môžete praktizovať každý deň a nemusíte na to ani príliš myslieť. Navyše tým zaistíte, že deťom nebude zima. Na druhú stranu v lete ich môžete obliecť ako seba alebo o jednu vrstvu menej.

Chladné počasie

Zima je takmer tu a práve v tomto období je obliekanie najťažšie, pretože nechcete, aby bola dieťaťu zima. Nesmie mu byť ale príliš horúco. Akonáhle sa spotí a potom prechladne, budete mať doma zaručene choré dieťa. Sústrediť by ste sa mali v prvom rade na základnú vrstvu oblečenia. Budete sa diviť, ale malo by ísť o tenké bavlnené kúsky.

Bavlna je priedušná, a preto je najlepšia pre bábätká aj predškolské deti. Vrstvy sú vždy skvelou možnosťou, pretože ich môžete veľmi jednoducho zložiť a znovu obliecť podľa potreby a zmeny teploty. Akonáhle prídete k niekomu na návštevu alebo do obchodu, môžete dieťa ľahko vyzliecť a nechať ho len v základnej vrstve oblečenia. Vďaka tomu mu nebude horúco. Základnú vrstvu by malo tvoriť tričko s dlhým rukávom a nohavice.

Ďalšie vrstvy zvoľte podľa vonkajšej teploty, snehu a vetra

Vonkajšiu vrstvu bude tvoriť sveter, kabát alebo kombinéza podľa veku dieťaťa a vonkajšej teploty. Myslite aj na poveternostné podmienky. V snehu alebo daždi by ste mali zvoliť nepremokavé materiály. V opačnom prípade dieťaťu postačí bavlnené alebo vlnené oblečenie. Na jeseň aj v zime nesmiete zabúdať aj na ochranu krku a čiapku.

Pridajte aj palčiaky alebo rukavice a poriadne topánky. Na jeseň vám postačia čižmy. V zime budete potrebovať topánky s kožúškom, aby malo dieťa nohy skutočne v teple. Na zimu nakúpte radšej nepremokavé rukavice, aby sa mohlo dieťa nerušene hrať v snehu. Ak máte dieťa ešte v kočíku, nezabudnite aj na hrejivú deku.

Oblečenie v autosedačke počas zimy

V lete to nie je žiadny problém, ale počas zimy by ste mali myslieť na to, čo má dieťa na sebe, akonáhle ho dávate do autosedačky. Podľa odborníkov nie je bezpečné, aby bolo dieťa v autosedačke rovnako, ako je oblečené počas zimy vonku. Bezpečnostný systém nebude môcť správne fungovať a pri nehode nebude dieťa dobre chránené. Pred nástupom do auta by ste mali:

  • zložiť dieťaťu kabát a zateplené nohavice
  • zložiť zimnú kombinézu
  • utiahnuť popruhy až na doraz
  • prehodiť cez dieťa kabát alebo deku

Dôvodom, prečo by ste mali dieťa do auta vyzliecť, nie je len bezpečnosť počas jazdy. Ide tiež o riziko prehriatia, pretože väčšinou je v aute oveľa teplejšie ako vonku. Navyše väčšina ľudí používa kúrenie a deťom bude počas jazdy naozaj horúco. Akonáhle sa dieťa prehreje, musíte mu okamžite zložiť vrstvu alebo dve a nechať ho vychladnúť, aby ste zabránili prehriatiu jeho organizmu. To môže byť veľmi nebezpečné, a to najmä pre bábätká.

Pokračujte na ďalšej strane


Teplé počasie

Veľa rodičov si myslí, že deti potrebujú mať počas letných mesiacov viac oblečenia ako oni. Vo väčšine prípadov to nie je pravda. V horúcom počasí svoje dieťa jednoducho oblečte do jednej vrstvy bavlneného oblečenia. Prehriatie je u detí obrovským problémom, a preto by ste to nemali podceňovať. Bavlnené oblečenie je tenké a priedušné, takže sa v tom deti nebudú toľko prehrievať a potiť. Vonku myslite aj na opaľovací krém s dostatočne vysokým SPF filtrom (30 a viac). Vonku na slnku tiež dávajte dieťaťu klobúk alebo šiltovku. Akonáhle ale bude v tieni, mali by ste klobúk zložiť, pretože sa dieťaťu bude zbytočne potiť hlavička.

Svoje deti sa snažte pred slnkom chrániť čo najviac. V lete ich medzi 11:00 a 15:00 hodín neberte vôbec von, inak budete riskovať úpal.

Mierne počasie

Jarné alebo jesenné počasie môže byť pre mnoho rodičov veľkým orieškom. Oblečenie by ste mali na dieťa navrstviť tak, aby ste ho mohli ľahko odstrániť alebo pridať. Počas tohto obdobia je ťažké sa rozhodnúť, pretože ráno môže byť zima a popoludní pomerne teplo. Používajte tenké bavlnené vrstvy, ktoré môžete ľahko prispôsobiť počasiu v konkrétny deň a čas.

Zlatým pravidlom, ktorého by ste sa mali držať, je pridať vždy o jednu vrstvu viac ako máte na sebe vy. Vždy dajte dieťaťu rovnako vrstiev ako sebe, plus jednu. Bude to pre neho veľmi pohodlné a budete mať istotu, že mu nie je ani horúco ani zima. Malé deti sa prehrievajú trochu inak, a preto by ste im mali vždy pridať jednu vrstvu naviac.

Čo urobiť s mokrým oblečením?

Mokré oblečenie bude pre menšie deti veľmi nebezpečné. Neznamená to, že by ste deti nemali nechať sa hrať. Mokré oblečenie bohužiaľ dokáže veľmi rýchlo znížiť telesnú teplotu dieťaťa. Ak ich dieťa pri hraní vonku namočí, ihneď musíte dieťa prezliecť do čistého a suchého oblečenia. Telesná teplota dieťaťa by mala byť medzi 37 a 38 stupňami. Snažte sa, aby dieťa nebolo nikdy podchladené ani prehriate.

Teplotu dieťaťa by ste mali vždy sledovať počas celého dňa. Je to možno trochu náročnejšie, ale sledujte celý deň počasie a vonkajšiu teplotu. Podľa toho musíte dieťaťu vždy upraviť oblečenie. Pokiaľ si všimnete, že je dieťa trochu začervenané alebo spotené, zložte mu niekoľko vrstiev. Ak sa dieťa naopak trasie alebo má modré pery alebo nechty, mali by ste mu niekoľko vrstiev pridať, aby bolo pekne v teple.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. októbra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.