Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si nájsť nanny, aupair alebo baby sittera?

reklama:
Ako si nájsť nanny, aupair alebo baby sittera?

V našich slovenských končinách sa väčšinou uplatní baby sitter alebo nanny. Alebo je to skôr kombinácia. Pokiaľ si nezoberiete profesionálnu pestúnku z agentúry, je to skôr o dohode so zamestnávateľom, teda s vami.

Aupair je človek, ktorý zatiaľ nemá veľa skúseností, chce sa zdokonaliť v tom, ako byť pestúnkou a preto u vás býva, je a aj spí. Dostáva popritom aj vreckové. To je prípad dievčat, ktoré chodia do zahraničia, najčastejšie do UK alebo do Nemecka alebo Rakúska. Tam sa priučia cudziemu jazyku, keďže musia stále s ratolesťami aj zamestnávateľom rozprávať cudzím jazykom. Navyše dostanú ubytovanie a jedlo a všetko ostatné, čo potrebujú k životu. Nevýhodou však je, že ste v rodine skoro stále. Staráte sa aj o chod domácnosti, o upratovanie, nakupovanie a ostatné veci a často krát nemáte čas na ďalší život. Auparky na Slovensku existujú len veľmi zriedkavo. Avšak máme aj takéto brigády. Ak teda príjmate aupair, musíte poskytnúť ubytovanie, jedlo, miesto na hygienu a vreckové. Na oplátku môžete čakať upratovanie, chod domácnosti a kompletnú starostlivosť o vaše dieťa.

Nanny je skôr zamestnanie. Je to akoby názov profesia, kedy je niekto profesionálnou pestúnkou. Tieto zamestnankyne /zamestnanci majú certifikáty a aj odborné vzdelanie, tiež mnoho skúseností. Na Slovensku sú agentúry, ktoré dokážu takéto služby sprostredkovať. Nanny u vás väčšinou nebýva, je s dieťaťom a v domácnosti 8-10 hodín, po dohode aj viac. Stará sa primárne o dieťa, ale po dohode sa stará aj o domácnosť. Avšak len v čase, kedy sa doma nachádza. Očakávať môžete množstvo skúseností, odborné znalosti, schopnosť podať prvú pomoc, popasovať sa so stravovacími návykmi a prípadnými alergiami, príp. pedagogické minimum, pasovanie sa s rôznymi učebnými menej štandardnými požiadavkami. Poskytnúť musíte len určitý čas v práci, presne vymedzené požiadavky.

U nás je najčastejšie baby sitting, čo je opatrovanie. Je to občasné opatrovanie detí, keď vy nemôžete. Väčšinou ide o doprevádzanie do školy, zo školy, na krúžky, opatrenie po škole, voľnočasové aktivity, pomoc pri úlohách a pod.. Niekedy sa môžete dohodnúť za príplatok na opatrovaní v noci, večer, cez víkend alebo v deň, keď je sviatok. V prvom rade môžete očakávať opatrovateľa zapáleného dušou aj srdcom pre takúto prácu. Väčšinou si takto privyrábajú mamičky, študentky, ktoré pracujú v lete v táboroch alebo majú súrodencov, o ktorých sa často starajú, takže majú veľa skúseností a chuť robiť túto prácu. V prípade dohody sa dá skombinovať baby sitting s komunikáciou v cudzom jazyku a s obstaraním jedla pre vašu ratolesť, prípadne s občasnou údržbou domácnosti. Opatrovanie funguje v mieste bydliska opatrovateľky alebo u vás doma.

Pomocníkovia tohto typu sa dajú hľadať aj cez diskusné fóra, sociálne siete ale bez rizika cez agentúry.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. mája 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.