Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

32. týždeň tehotenstva: Čo ak sa dieťatko vypýta na svet skôr?

reklama:
32. týždeň tehotenstva: Čo ak sa dieťatko vypýta na svet skôr?

Verili by ste tomu? Čas beží ako o preteky a vy máte pred sebou 32. týždeň tehotenstva (32 tt). Znamená to, že ste už v treťom trimestri, teda vo veľmi pokročilom štádiu gravidity.

Dobrou správou je, že už čoskoro si svojho drobčeka budete môcť podržať aj v náručí. Po správnosti by sa tak malo udiať o 8 týždňov, nakoľko štandardné tehotenstvo trvá 40 plných týždňov. Lenže čo ak sa váš poklad prihlási na svet skôr, ako by bolo žiaduce? A ako sa tomu vyhnúť?

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Aké vyšetrenia vás čakajú

Predčasný pôrod a jeho varovné signály

Tipy pre budúce mamičky

Posledné dni a týždne pred pôrodom môžu byť čoraz náročnejšie, fyzicky i emocionálne. Ak vás zaujíma, čo vás v čaká a čo neminie, čítajte náš seriál Tehotenstvo týždeň po týždni.

Ako sa vyvíja bábätko

Dieťatko vyzerá celkom inak ako niekoľko týždňov dozadu a svojimi rozmermi sa začína podobať na reálneho novorodenca. Je veľké asi ako žltý melón. Meria približne 41 až 43 centimetrov a váži okolo 1,6 až 1,8 kilogramu.

V nasledujúcom období sa drobček bude pripravovať na svoj veľký debut. V záverečných týždňoch tehotenstva je všetko najmä o zdokonaľovaní zručností potrebných na prežitie mimo maternice – od prehĺtania a sania, cez kopanie, až po dýchanie.

Poloha v brušku

Podobne, ako novorodenec, má aj vaše ešte nenarodené dieťatko spánkové cykly. V čase, keď je hore, to môžete poriadne cítiť. Priestor v matkinom lone sa totiž začína akosi zmenšovať, a tak pohyby bábätka naberajú na intenzite. Po 28. týždni jeho aktivitu sledujte pravidelne, aspoň dvakrát za deň a ak sa vám čokoľvek nezdá, bezodkladne to konzultujte s lekárom.

Nadišiel čas, aby sa drobček otočil do správnej polohy. Ak sa tak ešte nestalo, v tomto období by sa dieťatko malo pomaličky začať pripravovať na príchod na svet tým, že sa uloží hlávkou nadol. Táto pozícia je ideálna pre prirodzený pôrod.

Menej ako 5% bábätiek uprednostňuje opačnú polohu, no ak sa tomu vášmu predsa len akosi nechce zmeniť pozíciu, poraďte sa s vašim lekárom o možných postupoch. Existujú vhodné cvičenia, ktoré môžu pomôcť vyriešiť túto situáciu prirodzene, a niektorí gynekológovia dokonca rodia deti aj v prípade, že sú natočené nôžkami k panve.

Čo sa deje s vašim telom?

Záverečná fáza tehotenstva môže byť poriadne náročná. Oproti oddychovému druhému trimestru sa nahromadená energia akosi stráca. Bruško je už viditeľne zaguľatené a prírastok na váhe sa podpisuje pod rozličné zdravotné ťažkosti.

Foto: Pixabay

Najčastejšie problémy v treťom trimestri

  • Kŕče v nohách, opuchy
  • Zápcha, nafúknutie, plynatosť
  • Hemeroidy
  • Pichanie v brušku
  • Bolesti chrbta
  • Pálenie záhy
  • Strie
  • Únava/nespavosť
  • Dýchavičnosť
  • Bolestivosť prsníkov
  • Krvácanie z nosa
  • Citlivejšie oči
  • Podráždenie pokožky, pigmentové škvrny
  • Chrápanie
  • Falošné kontrakcie a tvrdnutie bruška

Aké vyšetrenia vás čakajú

V prípade, že nemáte ťažkosti, žiadne veľké vyšetrenie by vás čakať nemalo. Pokračujte v pravidelných návštevách prenatálnej poradne, ktoré by ste v tomto pokročilom štádiu tehotenstva mali absolvovať každé dva týždne.

Foto: Pixabay

3D a 4D ultrazvuk

Ak horíte nedočkavosťou, aby ste videli ako vaše bábätko vyzerá, môžete podstúpiť 3D a 4D ultrazvuk. Vďaka trojrozmernému obrazu budete mať šancu uzrieť tváričku drobčeka. Ak budú hviezdy v správnej konštelácii, možno si bude práve sať palček, alebo sa dokonca usmeje.

Môže sa však stať aj to, že bude otočené v zlej pozícii a vy neuvidíte nič. Je dobré si preto premyslieť, či 3D ultrazvuk podstúpiť – nakoľko ide o dobrovoľné vyšetrenie, pripravte sa na to, že si ho budete musieť zaplatiť.

Predčasný pôrod a jeho varovné signály

Predčasný pôrod vyvoláva obavy, pretože jeho riziko sa zvyšuje už počnúc 24. týždňom tehotenstva. To je, prirodzene, priskoro. Každé bábätko, narodené pred 37 tt, sa považuje za predčasniatko a potrebuje špeciálny prístup odborníkov. Čím skôr sa vypýta na svet, tým, samozrejme, horšie. Ale hlavu hore, v dnešnej dobe je už vysoká šanca, že budete mať úplne zdravé dieťatko.

Foto: Pixabay

Kladiete si otázku, či je vôbec možné predčasnému pôrodu nejako zabrániť? Obmedzenie rizík, ktoré by ho mohli vyvolať, je tým správnym kľúčom. Nejde síce o 100% záruku, ale za šancu na pôrod v riadnom termíne, to predsa stojí, nie?

Vyvarujte sa rizikových faktorov:

  • fajčenie cigariet
  • alkohol, drogy, niektoré lieky
  • nízky váhový prírastok v tehotenstve
  • stres
  • nadmerná fyzická záťaž

Niektoré rizikové faktory sa dajú ovplyvniť (konzumácia alkoholu, drog), ale iné, ako je napr. vek, viacpočetné tehotenstvo alebo maternicové abnormality, sa dajú iba priebežne kontrolovať. Všetky ženy však môžu venovať pozornosť varovným signálom a vyvarovať sa aktivít, ktoré môžu zbytočne viesť k predčasnému pôrodu.

Foto: Pixabay

Riziká predčasného pôrodu sa rôznia a nie sú pre všetky nastávajúce mamičky rovnaké. Napríklad, ak ste už pred týmto tehotenstvom rodili v normálnom termíne, riziko predčasného pôrodu je u vás oveľa nižšie.

Na aké varovné signály by ste si mali dávať pozor? Nasledujúce príznaky nemusia nutne signalizovať predčasný pôrod, vždy ale radšej urýchlene kontaktujte svojho lekára.

Varovné signály predčasného pôrodu

  • tlak v oblasti panvy
  • bolesti podbruška podobné silným menstruačným bolestiam
  • vaginálne krvácanie, odtok plodovej vody, akýkoľvek náhly pošvový výtok
  • tupá bolesť v spodnej časti chrbta
  • kŕče v bruchu (niekedy sprevádzané hnačkou)

Čo robiť

  1. Prestaňte s akoukoľvek činnosťou, ktorú ste vykonávali v dobe, keď sa symptómy objavili.
  2. Ľahnite si na ľavý bok.
  3. Vypite niekoľko pohárov vody.
  4. Sústreďte sa na bruško, či vám nezačína tuhnúť alebo či nepocítite maternicové sťahy.
  5. Ak sa váš stav nezlepší počas jednej hodiny, alebo sa príznaky, naopak, zhoršujú, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.
  6. Lekára vyhľadajte urýchlene, i keď symptómy miznú a znova sa vracajú.
  7. Aj v prípade, že všetky príznaky pominuli, keď ste si ľahli a už sa nevrátili, informujte o vašej skúsenosti svojho ošetrujúceho lekára a spýtajte sa na ďalší postup.

Ako vo veľa ďalších prípadoch, môže riziká ovplyvňovať, či dokonca vyvolávať, váš životný štýl. Zamyslite sa nad svojimi zvyklosťami a obmedzte potenciálnu hrozbu na minimum. Obmedzovať riziká by ste mali začať ideálne už pred počatím alebo aspoň ihneď, keď sa o svojom tehotenstve dozviete.

Tipy pre budúce mamičky

  • Naštudujte si, ako vyzerajú príznaky predčasného pôrodu.
  • Pite veľa vody.
  • Hydratujte pokožku, ktorá počas tehotenstva môže byť suchá a podráždená
  • Posilňujte panvové dno.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. júla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.