Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

31. týždeň tehotenstva: Obrňte sa dobrou náladou

reklama:
31. týždeň tehotenstva: Obrňte sa dobrou náladou

Pred vami je 31. týždeň tehotenstva (31 tt), čo znamená že ste prešli už tri štvrtiny cesty. Jej posledná fáza môže byť pre vás zaťažkávajúcou skúškou, no vždy majte na pamäti, že keď ju zvládnete, čaká vás tá najsladšia odmena – vaše bábätko.

Ak vás počas vášho tehotenstva prepadnú obavy, nenechajte sa nimi ovládnuť. Poradíme vám, ako si vylepšiť náladu. Smiech má totiž blahodárne účinky na každého. Na tehuľky obzvlášť!

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Aké vyšetrenia vás čakajú

Blahodárne účinky smiechu

Tipy pre budúce mamičky

Posledný, tretí trimester tehotenstva, v ktorom sa momentálne nachádzate, sa od predchádzajúcich dvoch líši. To, že nosíte dieťa pod srdcom vás viditeľne zmenilo – fyzicky, aj mentálne – a vaša myseľ je zaneprázdnená úvahami o tom, ako sa váš život už čoskoro poberie úplne novým smerom.

Ako sa vyvíja bábätko

Váš drobček má za sebou kus cesty, čo sa odráža aj na jeho rozmeroch porovnateľných s veľkosťou kokosového orechu. Dĺžka bábätka sa pohybuje okolo 41 centimetrov a hmotnostne dosahuje v priemere 1,5 kilogramu.

Čo sa proporcií týka, vaše dieťatko sa vzrastovo približuje ku skutočnému novorodencovi. Napriek tomu ešte potrebuje niekoľko týždňov na to, aby sa úplne dovyvíjalo. Za úplne donosené sa považuje od 37. týždňa tehotenstva.

V prípade, že by sa bábätko vypýtalo na svet v 36 tt a skôr, pôjde o predčasný pôrod. Ak by aj došlo k skoršiemu narodeniu, v 31. týždni má drobček za pomoci odborníkov už pomerne dobré šance na prežitie.

Zmysly dieťaťa

Mozog vášho bábätka je čoraz dokonalejší a v týchto dňoch sa rozvíja rýchlejšie ako kedykoľvek inokedy. Mení sa jeho vzhľad, pričom z pôvodne hladkého povrchu sa stáva štruktúrovaný.

Aj budovanie prepojení medzi jednotlivými nervovými bunkami napreduje závratným tempom, čo je dobrá správa, nakoľko ich počet by mal v závere tehotenstva siahať k biliónom. Úžasnou správou je, že vaše dieťatko už teraz dokáže prijímať signály a spracovávať informácie zo všetkých 5 zmyslov.

Napriek tomu, že by ste to možno neočakávali, drobček vidí, je veľmi citlivý na svetlo. Počuje, ako vám bije srdiečko, reaguje na hudbu i na váš hlas tam z vonka. Využíva hmat, dokáže rozlišovať chute. Nezaostáva ani rozvoj čuchu, hoci reálne bábätko obklopené plodovou vodou ešte nič konkrétne necíti. Dobrou správou pre vás je, že vaša vôňa bude jednou z prvých, ktorých sa nadýchne a rýchlo sa stane jeho najobľúbenejšou.

Foto: Pixabay

Ako plynie čas v brušku

Bábätko si v brušku kráti chvíle rôznymi aktivitami. Ak by ste mali možnosť sledovať ho, videli by ste, ako robí všelijaké grimasy, štikúta, prehĺta, pohybuje nôžkami i rúčkami a, dokonca, si saje palček. Niektoré deti to robia tak intenzívne a energicky, že sa narodia s mozolom na palci.

Vzhľadom na svoju veľkosť je dieťatko v brušku čoraz viac „natlačené”. Oveľa zreteľnejšie môžete cítiť jeho aktivitu – niekedy sa iba natiahne, inokedy kopne celou silou. Neraz je hmýrenie bábätka dobre vidieť aj na povrchu. V čase, keď nič necítite, pravdepodobne oddychuje, alebo spí. Ak ho chcete trošku prebudiť, skúste si dať niečo sladké, napríklad jabĺčkový džús.

Po 28 tt je dobré sledovať pohyby bábätka. Nájdite si dvakrát denne aspoň zopár minút času. V prípade, že by aktivita ustala, alebo by ste mali pocit, že niečo nie je v poriadku, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo sa deje s vašim telom?

Prekročili ste prah tretej štvrtiny tehotenstva, a teda ste už naozaj vo vysokom štádiu, čo je zjavné aj na prvý pohľad. Vaša maternica je vplyvom rastúceho bábätka poriadne zväčšená a môže tlačiť na vnútorné orgány.

Dýchavičnosť

Ak sa vám v poslednom čase horšie dýcha, môže to byť spôsobené práve tlakom maternice na vaše pľúca. Kým vám sa môže táto dýchavičnosť zdať nanajvýš nepríjemná, bábätku by nemalo nič hroziť – prísun kyslíka mu zabezpečuje placenta. Ku koncu tehotenstva, keď sa začne drobček zosúvať dolu do panvy, by aj vaše problémy mali ustať.

Ďalšie treťotrimestrálne symptómy

Medzi ďalšie ťažkosti, ktoré vás v záverečnej fáze tehotenstva môžu vytrápiť, patria aj nasledovné:

  • Kŕče v nohách, opuchy
  • Zápcha, nafúknutie, plynatosť
  • Hemeroidy
  • Pichanie v brušku
  • Bolesti chrbta
  • Pálenie záhy
  • Strie
  • Únava/nespavosť
  • Bolestivosť prsníkov
  • Krvácanie z nosa
  • Citlivejšie oči
  • Podráždenie pokožky, pigmentové škvrny
  • Chrápanie
  • Falošné kontrakcie a tvrdnutie bruška

Aké vyšetrenia vás čakajú

V predchádzajúci, 30. týždeň, ste pravdepodobne absolvovali posledný veľký ultrazvuk. Tento týždeň vás preto žiadne veľké vyšetrenie nečaká. Ak sa cítite dobre a evidujete pohyby bábätka, pokračujte ďalej v návštevách pravidelných tehotenských poradní podľa harmonogramu.

Ak však horíte nedočkavosťou, aby ste videli ako vaše bábätko vyzerá, môžete podstúpiť 3D a 4D ultrazvuk. Vďaka trojrozmernému obrazu máte šancu, že uzriete tváričku drobčeka. Ak budú hviezdy v správnej konštelácii, možno si bude práve sať palček, alebo sa dokonca usmeje. Môže sa však stať aj to, že bude otočené v zlej pozícii a vy neuvidíte nič. Je dobré si preto premyslieť, či 3D ultrazvuk podstúpiť – nakoľko ide o dobrovoľné vyšetrenie, pripravte sa na to, že si ho budete musieť zaplatiť.

S úsmevom je všetko jednoduchšie

Ste v rozpakoch z toho, ako vás tehotenstvo zmenilo? Trápia vás obavy z pôrodu?Stresuje vás, či stihnete pripraviť všetko potrebné na príchod bábätka? Hoďte starosti za hlavu a vylepšite si náladu. Blahodarné účinky smiechu sú predsa nepopierateľné a vám uvoľnenie prospeje. Navyše, vašu dobrú náladu bude cítiť aj bábätko.

Prečo smiech prospieva:

  • Podporuje imunitný systém.
  • Odbúrava stres a prináša okamžité uvoľnenie.
  • Stimuluje činnosť mozgu.
  • Posilňuje brušné svaly.

A ako na to? Pripravte si „program pre dobrú náladu”. Požičajte si zábavný film alebo sledujte svoj obľúbený komediálny seriál v televízore. Urobte niečo neobvyklé, čo vás rozosmeje. Kúpte darček sebe alebo bábätku – nový parfum, hračku alebo veľký kus úžasnej čokoládovej torty, ktorú máte tak rada. Prosto urobte si radosť, dajte si a užite si čokoľvek, čo vás poteší!

Tipy pre budúce mamičky

  • Používajte pohodlnú obuv.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Začnite sa baliť do pôrodnice.
  • Počítajte kopnutia bábätka.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

Foto: Pixabay, Youtube

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. júla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.