Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

28. týždeň tehotenstva: Sledujte kopnutia drobčeka

reklama:
28. týždeň tehotenstva: Sledujte kopnutia drobčeka

Tretia tretina začína! Pred vami je 28. týždeň tehotenstva (28 tt), a to znamená, že máte za sebou už väčšiu časť cesty za vytúženým potomkom.

Akonáhle sa dostanete za hranicu 28. týždňa tehotenstva, mali by ste pravidelne monitorovať pohyby vášho bábätka. Je pravdepodobné, že je všetko v poriadku, ale vždy je lepšie presvedčiť sa na vlastnej koži, ako neskôr ľutovať.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Pohyby v brušku

Čo sa deje s vašim telom

Už žiadne kŕče

Aké vyšetrenia vás čakajú

Pozor na predčasný pôrod

Tipy pre budúce mamičky

Prekročili ste magickú hranicu tretieho trimestra, ktorý má oproti predchádzajúcim dvom úplne odlišnú príchuť. Ste nedočkavá, aby ste sa dozvedeli viac? Náš seriál Tehotenstvo týždeň po týždni vám odhalí všetko, čo potrebujete vedieť o 9 mesiacoch toho najsladšieho očakávania.

Ako sa vyvíja bábätko

Vaše dieťatko sa čoraz viac ponáša na novorodenca. Do 40. týždňa tehotenstva má ešte nejaký ten čas na zmohutnenie, no už teraz meria približne 38 centimetrov a váži okolo 1 kilogramu. Bábätká týchto rozmerov už majú pomerne dobrú šancu na záchranu v prípade, že by došlo k predčasnému pôrodu.

Drobček je v týchto dňoch zaneprázdnený nácvikom žmurkania. Po príchode na svet ho bude potrebovať, aby mu pomohlo udržať cudzie predmety mimo očiek. Táto zručnosť je len jedným z trikov, na ktorých pilne pracuje. Spomedzi ďalších možno menovať kašeľ, intenzívnejšie sanie, štikútanie a to možno najdôležitejšie, lepšie dýchanie.

Sny o dieťatku

Sprevádzajú vás myšlienky na drobčeka, ktorého nosíte pod srdcom aj v noci? Ak vás zaujíma, čo môžu znamenať vaše vízie, dozviete sa viac v našom článku 29. týždeň tehotenstva: Sníva sa vám o bábätku? Navyše, je dosť možné, že aj ono sníva o vás. Aktivita mozgových vĺn meraná u vyvíjajúceho sa plodu vykazuje rôzne spánkové cykly, vrátane fázy, v ktorej zvyčajne dochádza k snom.

Pohyby v brušku

Drobček za posledné týždne poriadne narástol, a tak mu začína byť vo vašom brušku akosi tesnejšie. Preto môžete všetky jeho kopnutia a údery cítiť omnoho intenzívnejšie ako predtým. Po 28. týždni je dobré monitorovať pohyby bábätka pre vedomie, že je všetko v poriadku.

Ako počítať kopnutia

Aby ste sa uistili, že veci sa vyvíjajú tak ako majú, naučte sa počítať kopnutia drobčeka dvakrát denne – raz ráno a raz v noci. Najideálnejšia poloha je v ležme, nakoľko keď oddychujete, je väčšia pravdepodobnosť, že dieťatko bude aktívne. Naopak, chôdza a, všeobecne, váš pohyb počas dňa ho môže uhojdať k spánku.

Keď spozorujete, že vaše bábätko vyvíja aktivitu, začnite počítať všetky jeho pohyby. Keď napočítate do 10, viete, že všetko je v najlepšom poriadku. Ak ste nedosiahli toto číslo, je dosť pravdepodobné, že váš malý poklad môže byť práve zle natočený. Dajte si malé občerstvenie a skúste to znova.

Foto: Pixabay

Ak máte pocit, že sa dieťatko dlhšiu chvíľu nepohlo, môžete sa skúsiť napiť aj studenej vody, dať si niečo sladké pod zub, pustiť si nejakú hudbu, alebo si ľahnúť na bok a poprosiť partnera o príjemnú masáž. Jedna z týchto činností by mala drobčeka povzbudiť ku aktivite. Kedykoľvek vás však premknú obavy, že niečo nie je v poriadku, zavolajte svojmu lekárovi, alebo navštívte rovno jeho ambulanciu.

Čo sa deje s vašim telom?

S nástupom tretieho trimestra ste sa ocitli v záverečnej fáze tehotenstva. Termín vášho pôrodu sa neúprosne blíži, a to znamená, že drobček musí dorásť do správnych rozmerov. S tým, samozrejme, priamo súvisí aj fakt, že vaše bruško je čoraz väčšie.

Oproti druhému a prvému trimestru sa toho veľa mení a vy sa pod vplyvom pribúdajúcich kilogramov pravdepodobne budete cítiť čoraz menej pohodlne vo vlastnej koži. Sú vaše nohy opuchnuté, ste unavená, trápi vás bolesť chrbta? Sužuje váš tráviaci trakt neutíchajúce pálenie záhy a v oblasti bruška či stehien sa tvoria nepekné trhlinky, nazývané aj strie? Možno ste dokonca zaznamenali problém s hemeroidmi, alebo časté nutkanie utekať na toaletu. Aj toto sú niektoré zo symptómov, s ktorými bojujú nastávajúce mamičky v posledných troch mesiacoch. Nezabúdajte však, že na konci toho všetkého vás čaká tá najsladšia odmena:)

Rastie, guľatí sa a… svrbí

Nemôžete sa prestať škriabať na brušku? Svrbenie nie je vôbec príjemné, ale v tehotenstve úplne normálne. Vaše bruško je zo dňa na deň väčšie, pokožka sa napína a musí odolávať ohromnému tlaku.

Foto: Pixabay

Ak vás svrbenie príšerne rozčuľuje a potrebujete zmierniť napätie vašej pokožky, máme pre vás dobrý tip. Spojte príjemné s užitočným – hýčkajte sa a meditujte. Pre starostlivosť o pokožku bruška vyberajte prírodné, neparfumované oleje. Vyskúšať môžete napríklad olivový či kokosový.

Vybraným olejom masírujte bruško pravidelne a čo najčastejšie. Najlepšie niekoľkokrát denne a ešte pred spaním. Je to perfektná príležitosť, ako sa nechať od vášho partnera rozmaznávať. Svrbenie pomôže zmierniť aj zvýšený príjem vápnika.

Úplne iný prístup, ako zmierniť svrbenie a ďalšie nepríjemnosti, je storočiami preverená meditácia. Veľa nastávajúcich mamičiek potvrdzuje, že tieto chvíle uvoľnenia skutočne pomáhajú.

Meditácia znižuje napätie a stres, ktoré môžu viesť až ku zhoršeniu fyzického stavu. Vnesie do vášho života pokoj a uvoľnenie. Nemôže síce úplne eliminovať pôsobenie tehotenských hormónov, ale ľudia, ktorí pravidelne meditujú, sú obyčajne pokojnejší, vyrovnanejší a maličkosti ich nemôžu vyviesť z miery

Už žiadne kŕče

V neskoršom štádiu tehotenstva sa popri mnohých ďalších neželaných ťažkostiach objavujú aj kŕče v nohách. Na tento veľmi častý symptóm sa sťažuje veľké percento budúcich mamičiek. Ide v podstate o náhle zmrštenie svalu, ktorý sa sám nedokáže uvoľniť a treba mu trochu pomôcť.

Rýchla úľava od kŕčov:

  • pretiahnite sval
  • masírujte sval
  • udržujte sval v teple

Svalová únava, zadržiavanie tekutín v tele, prebytok fosforu či, naopak, nedostatok vápnika môžu byť hybnými silami pre vznik bolestivých nočných kŕčov v nohách.

Našťastie si môžete od kŕčov, ktoré prerušili váš cenný spánok, ľahko uľaviť. Jemne prepnite postihnutý sval natiahnutím špičky a potom vystrčením päty. Následne sval zľahka premasírujte. Pomôcť môžu aj suché teplé obklady. Po ich priložení svalové napätie počas niekoľkých minút poľaví.

Foto: Pixabay

Aby ste svalovým kŕčom predchádzali, pravidelne nohy počas dňa naťahujte, pite veľa vody, stravujte sa diétne a denne si aspoň chvíľu zacvičte. Toto môžete urobiť hneď:

  • Ubezpečte sa, že vaše telo dostáva minimálne 1,000 mg vápnika denne (pohár teplého mlieka pred spaním pokryje asi tretinu dennej potreby).
  • Obmedzte pitie limonád s vysokým obsahom fosforu (a prázdnych kalórií, ktoré vám neprospievajú).
  • Nezabudnite často odpočívať s nohami hore, nenápadne preťahovať nohy, vystrkovať päty a krúžiť nohami v členkoch, keď sedíte v práci či v autobuse.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Ak sa riadite štandardným plánom prenatálnych návštev u lekára, pravdepodobne sa v jeho ambulancii tento týždeň neohrejete. Už čoskoro, v 30. týždni tehotenstva, vás však čaká najbližší povinný ultrazvuk, na ktorom uvidíte, ako veľmi vaše dieťatko narástlo.

V prípade, že vás však čokoľvek trápi, alebo sa necítite dobre, určite vyhľadajte lekára aj mimo stanovených dátumov tehotenských poradní.

Pozor na predčasný pôrod

Najmä ženy, ktoré sú v očakávaní dvojčiat a viacerčiat sú náchylné na predčasný pôrod. Ani mamičky, ktoré čakajú jedno bábätko, však nie sú mimo ohrozenia. Riziko sa zvyšuje po 24. týždni tehotenstva, a hoci dnes už lekári vedia zachrániť aj predčasniatka, v zásade kedykoľvek pred 37 tt je priskoro na cestu do pôrodnice.

Ak spozorujete akékoľvek podozrivé príznaky ihneď kontaktujte lekára. Medzi varovné signály patria aj tieto:

  • krvácanie
  • zmena vaginálneho výtoku
  • odtečenie plodovej vody
  • bolesti brucha, tlak na panvu (akoby dieťa tlačilo od spodu)
  • opakované, pravidelné kontrakcie

Je veľmi dôležité počúvať rady doktora. Ak vám káže oddychovať, poslúchnite. Môžete tak zabrániť príchodu vášho bábätka na svet oveľa skôr, ako je to žiaduce.

Tipy pre budúce mamičky

  • Sledujte aktivitu vášho bábätka.
  • Venujte zvýšenú starostlivosť svojej pokožke.
  • Oddychujte.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.