Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

14. týždeň tehotenstva: Koniec prvotným symptómom

reklama:
14. týždeň tehotenstva: Koniec prvotným symptómom

Ak vám v kalendári svieti 14. týždeň tehotenstva (14 tt), malý zázrak nosíte pod srdcom už štvrtý mesiac. Do dňa, kedy si prvýkrát objímete svoje bábätko ostáva ešte dosť času, no vám určite hlavou víri množstvo otázok.

Ako asi dieťatko vyzerá, čo v brušku robí a ako sa bude ďalej vyvíjať? To všetko a ešte omnoho viac sa dočítate v tomto článku.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Príznaky tehotenstva

Tehotenstvo a partnerský život

Ako si udržať dobrý zdravotný stav

Kedy ísť k lekárovi

Tipy pre budúce mamičky

Najpríjemnejšia tretina

Prvý, najkritickejší trimester je už za vami a vy sa dostávate do fázy tehotenstva, ktorá je považovaná za tú najpríjemnejšiu. Väčšina prvotných symptómov ustupuje a s nimi sa vytráca aj úzkosť, ktorá trápi mnohé budúce mamičky. A hoci sa vaše bruško pomaly začína zaguľacovať, ešte nie je natoľko veľké, aby vás nejako obmedzovalo.

Po ukončení prvej tretiny tehotenstva si väčšina mamičiek čiastočne vydýchne aj z iného dôvodu. Výrazne totiž klesá riziko spontánneho potratu, ktorý je veľkým strašiakom žien.

Ako sa vyvíja bábätko

Bábätko je veľké 8 až 10 centimetrov a váži okolo 40 až 50 gramov. Jeho hmotnosť sa teda od predošlého, 13. týždňa tehotenstva, takmer zdvojnásobila a plod naďalej rastie super rýchlosťou. Veľkosťou býva prirovnávaný k pomaranču alebo broskyni.

Váš drobček sa rýchlo vyvíja a zdokonaľuje. Ak by ste mali možnosť nahliadnuť do tehotenského bruška, mohli by ste vidieť, ako robí rôzne grimasy. Je to spôsobené tým, že začiatkom druhého trimestra dieťa začína používať svaly na tvári. Taktiež si cmúľa palec, žmurká a dokonca sa usmieva.

Dieťa, ktoré nosíte pod srdcom, začalo prehĺtať dúšky plodovej vody. Avšak žiadne obavy – v 14 týždňoch už orgány vášho budúceho synčeka či dcérky pilne pracujú, a tak voda ide do žalúdka a vracia sa späť cez obličky ako moč. Pečeň začína vylučovať žlč a slezina pomáha pri tvorbe červených krviniek.

Telo bábätka je posiate takzvaným lanugom. Ide o veľmi jemné chĺpky, ktoré pomáhajú udržať plod v teple. Približne v 6. mesiaci začínajú pomaly vypadávať, pričom tento proces zvykne trvať až do 8. mesiaca.

Chlapček, či dievčatko?

V období 14. týždňa už má vaše dieťatko plne vyvinuté genitálie. To, či čakáte chlapca alebo dievčatko vám doktor pravdepodobne zatiaľ neprezradil, avšak obrňte sa trpezlivosťou. Na najbližšom ultrazvuku, ktorým bude lekár sledovať anatómiu dieťaťa, by už malo byť vidieť, či nakupovať modrú, alebo ružovú výbavičku.

Jedným z najdôležitejších orgánov je momentálne placenta. Ide o podporný systém vášho bábätka, ktorý mu dodáva základné živiny a kyslík. Placenta je tiež dôležitým zdrojom hormónov, ktoré sú pre úspešné tehotenstvo nevyhnutné.

Čo sa deje s vašim telom?

To, že ste v druhom stave, sa vám bude skrývať čoraz ťažšie. Hoci je to veľmi individuálne, niektoré budúce mamičky už začínajú mať vystúpené bruško. Nebuďte zhrozená, ak vám váha ukáže aj nejaké to kilečko navyše. To všetko predsa patrí k tomuto jedinečnému obdobiu.

V 14. týždni môže byť vaše tehotenské bruško nielen väčšie, ale i boľavé. Nepodľahnite strachu – je to jednoducho preto, že dochádza k rozširovaniu maternice, ktorá sa prispôsobuje rýchlo rastúcemu dieťatku.

Foto: Pixabay

Môžete si tiež všimnúť, že žily na prsiach začínajú byť výraznejšie. Bradavky zvyknú postupne tmavnúť, čo je jasným signálom, že sa telo pripravuje na dojčenie.

Nové symptómy

Druhý trimester je známy tým, že počiatočné príznaky tehotenstva vplyvom ustáľujúcich sa hormónov ustupujú. Nemusí to však platiť na každú ženu rovnako, preto nebuďte prekvapená, ak symptómy nezmiznú hneď. V období 14. týždňa navyše môžete pociťovať nové signály poukazujúce na to, že vo vás rastie malý človiečik.

Pichanie v oblasti brucha

Nie každá bolesť musí byť dôvodom na paniku. V druhom trimestri tehotenstva ženy často pociťujú ostrú, bodavú bolesť na jednej, alebo aj obidvoch stranách brucha. Tento stav býva spôsobený naťahovaním svalov a väzov, ktoré sa prispôsobujú rastúcemu dieťatku. Ak však máte akékoľvek obavy, určite sa poraďte so svojím lekárom.

Zvýšená chuť do jedla

Po tom, ako ste sa konečne zbavili nepríjemných ranných nevoľností, môžete zrazu začať pociťovať, že vám akosi viac chutí jesť. Dbajte však na to, aby ste sa neprejedali – odporúča sa, aby ste denne prijali maximálne o 300 kalórií viac ako zvyčajne.

Kŕče v nohách

Ak vás trápia nepríjemné kŕče, pravdepodobne ide o signál, že máte v organizme nepomer horčíka a vápnika. Obidve látky sú mimoriadne dôležité pre vývin bábätka. Poraďte sa preto s vašim gynekológom, ako možno ich obsah upraviť.

Krajšie vlasy

Tehotenstvo môže mať aj pozitívne vedľajšie účinky. Nejedna dáma počas druhého trimestra zaznamenala, že jej vlasy sú silnejšie a lesklejšie ako obyčajne.

Viac energie

Ak ste boli počas prvých týždňov tehotenstva stále unavená, máme pre vás dobré správy. V druhom trimestri by sa to malo zmeniť a vaša stratená energia by sa mala vrátiť späť.

Tehotenstvo a partnerský život

V druhom trimestri tehotenstva si veľa žien začína plne uvedomovať, že už nič nebude ako predtým. Už čoskoro sa budete s láskou starať o nového človiečika, ktorý vám kompletne zmení život. Buďte pripravená na to, že aj váš vzťah s partnerom môže teraz začať naberať iné dimenzie – v pozitívnych i negatívnych kontextoch. Je dobré hovoriť o svojich pocitoch, aby ste predišli prípadným nedorozumeniam.

Sex v druhom trimestri

Pre tému sexu platí, že všetko je individuálne – kým niektoré ženy nemajú na milostné hrátky najmenšiu chuť, iným sa libido výrazne zvýši. Práve druhý trimester mnohé budúce mamičky opisujú ako najpríjemnejší v oblasti intímneho života.

V prípade, že nemáte žiadne zdravotné ťažkosti, niet sa čoho obávať. Sex by mal byť pre vás tabu, ak predčasne dochádza k otváraniu krčku maternice, ak prudko krvácate, ak máte bolesti, ale aj ak ste už prekonali viacero potratov.

Ako si udržať dobrý zdravotný stav

Chrípka či prechladnutie si nevyberajú a útočia na nás vždy, keď to najmenej potrebujeme. Výnimkou nie sú ani budúce mamičky. Momentálne ste vo veľmi špecifickom stave, a preto by ste mali byť obozretná pri užívaní akýchkoľvek liekov v tehotenstve, ale aj prípravkov na podporu imunity.

Kľúčom k udržaniu zdravia je vyhlásenie vojny choroboplodným zárodkom. Viac ako kedykoľvek platí, že najlepšia obrana je útok a vy by ste mali urobiť všetko preto, aby ste baktériám nedali žiadnu šancu napadnúť váš organizmus.

Ako predísť chorobe?

  • umývajte si častejšie ruky
  • pre istotu majte po ruke aj tekutý dezinfekčný prípravok
  • nezdieľajte s druhými ľuďmi nápoje ani jedlo
  • nedeľte sa s nikým o zubnú kefku!
  • vyhýbajte sa tiež preplneným priestorom (autobusy, kiná,…)

Ak si myslíte, že napriek všetkým bezpečnostným opatreniam ste predsa len niečo chytili, obráťte sa bezodkladne na svojho praktického lekára. V prípade potreby vám určite predpíše lieky, vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.

Kedy sa vybrať k lekárovi

V 14. týždni tehotenstva by vás nemal čakať žiaden ultrazvuk. Ten sa zvyčajne robí v 10 tt, 20 tt. a 30 tt. Prvotrimestrálne vyšetrenie by ste tak už v tomto čase mali mať za sebou.

Až po 36. týždeň tehotenstva ste vášho gynekológa mali navštíviť aspoň raz za mesiac, aby vám odmeral tlak, skontroloval moč, vypočul si srdiečko vášho dieťatka. Všetky informácie o vašej gravidite by mali byť zaznamenané v tehotenskej knižke, ktorú odovzdáte pred pôrodom v nemocnici.

Tipy pre 14. týždeň

Začnite sa hýbať

Ak ste sa doteraz vyhýbali cvičeniu, teraz, keď máte stratenú energiu späť, je čas opäť sa začať hýbať. Zvážte si kurz prenatálnej jogy, alebo sa jednoducho vyberte na prechádzku.

Prestaňte fajčiť

Dať zbohom cigaretám je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre zdravie vášho dieťaťa. Ak skončíte s fajčením pred 15. týždňom tehotenstva, zdravotné riziká pre vaše bábätko idú dole. Vyhnite sa tiež zadymeným priestorom a pasívnemu prijímaniu nikotínu.

Objednajte sa na návštevu k stomatológovi

Tehotenstvo môže byť veľkým náporom na vaše zuby, preto by ste kontrolu u odborníka nemali podceniť. Na preventívnu prehliadku máte bezplatný nárok dvakrát počas gravidity, ideálne na začiatku a na jej konci. Ak ste doteraz nevyužili túto možnosť, urobte tak čo najskôr.

Vyhnite sa striám

S tehotenstvom dochádza aj k neželaným zmenám na ženskom tele, medzi ktoré patria malé jazvičky, zvané strie. Vznikajú vplyvom rozťahovania kože najmä brušku, no nevyhnú sa ani stehnám či prsiam. Aby ste sa im vyvarovali, mali by ste dopriať svojej pokožke vhodnú starostlivosť už v skoršom štádiu tehotenstva. Účinným pomocníkom sú rôzne krémy, ale odporúčaný je i obyčajný olivový olej.

Príprava na pôrod

Hoci máte pred sebou ešte 26 týždňov tehotenstva, nikdy nie je na škodu začať sa pomaly pripravovať na príchod dieťatka na svet. Naštudujte si informácie o tom, čo je lepšie – pôrod doma či v nemocnici – a aké sú vaše reálne možnosti. Pomôcť utriediť si myšlienky vám môže aj predpôrodný kurz.

Foto: Pixabay

autor článku: Michaela D.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. marca 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.