Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 jedinečných schopností, ktoré majú len bábätká

reklama:
10 jedinečných schopností, ktoré majú len bábätká

Každú mamičku občas potrápi, ako niektoré veci svoje dieťatko naučí. Hoci sa nám môže zdať, že maličké dieťa samo od seba ešte nič nevie, v skutočnosti má niekoľko schopností, ktoré my dospelí nie. Možno ste o nich vedeli a možno zostanete v šoku – tu je 10 superschopností, ktoré majú len bábätká.

1. Dokážu súčasne dýchať a prehĺtať

Pýtate sa, ako je to vôbec možné? Pravda je taká, že deti majú hltan vyššie ako dospelí. Hrtanová príklopka – epiglotis – im pri prehĺtaní neblokuje vstup do dýchacieho traktu, vďaka čomu sú schopné ľahko dýchať a prehĺtať v ten istý čas.

flickr.com

2. Sú extrémne flexibilné

Detská kostra má okolo 300 kostí. Mnohé z nich postupom času rastú a spájajú sa. Avšak skôr, ako k tomu dôjde, je detské telíčko ohromne flexibilné.

pinterest.com

3. Neronia slzy, takže v skutočnosti neplačú

Mnohí z vás sa možno práve rozčúlili, ako niekto vôbec môže napísať, že deti neplačú, keď je to ich „obľúbená“ činnosť. Pravdou však je, že hoci kričia a mrnčia, ich slzné kanáliky sú uzavreté – čiže nie sú schopné produkovať slzy.

flickr.com

4. Milujú vodu a potápanie

Nie je tajomstvo, že malé bábätka milujú byť pod vodou. Disponujú totiž „potápačským reflexom“, ktorý je tzv. bradycardic odpoveďou – to znamená, že keď bábätko ponoríte, vie zadržať dych a otvoriť oči. Keď je dieťatko ponorené do vody, prirodzene zadržiava dych a končatinami začne robiť plavecké pohyby. Táto schopnosť sa vytráca približne v 6. mesiaci.

pexels.com

5. Dokážu nepretržite kýchať

Faktom je, že novorodenci majú oveľa užšie nosové priehradky ako dospelý človek. Je preto veľmi dôležité, aby ich mali pravidelne a dôkladne čistené. Nakoľko bábätko nemá nijakú možnosť vyfúkať si nos samé, je nevyhnutné, aby používalo nepodmienené reflexy. Z toho vyplýva, že je schopné kýchať nepretržite, až kým sa jeho nos nezbaví akýchkoľvek dráždivých nečistôt.

flickr.com

6. Majú silný spánok

Tento jav je veľmi klamlivý. Veľa-krát sa na mám môže zdať, že uspať bábätko je naozaj ťažké – a keď sa nám to konečne podarí, máme tendenciu robiť všetko potichu, len aby sa opäť nezobudilo. Pravda je však taká, že noví rodičia sú často zmätení z toho, ako ich dieťatko dokáže dobre spať a ignorovať akékoľvek zvuky z okolia. Či už ide o vŕtanie alebo hlasnú hudbu, bábätko je voči tomu odolné.

pexels.com

7. Vedia sa plaziť

Popravde, bábätká sa dokážu priplaziť k prsníku svojej mamičky. Na to, aby to však dokázali, musia byť v dostatočnej blízkosti svojej matky, napríklad na jej brušku. Podľa vedcov sú totižto dojčatá priťahované vôňou materského mlieka, ktorá ich k sebe láka.

pexels.com

8. Hoci im pribúda váha – nepriberajú

Tak túto schopnosť im rozhodne všetci závidíme. Počas prvého roku života sa bábätká rapídne vyvíjajú. V tomto období sa môže ich váha strojnásobiť. Napriek tomu sa ich postava nijako nenarúša – a to vďaka rýchlemu rastu.

pexels.com

9. Ich vlasy sa môžu zmeniť na nepoznanie

Určite si už každý z nás všimol, že vlásky dieťaťa sa po istej dobe zmenia. A niekedy môže byť táto zmena naozaj neuveriteľná. Chumáčik vlasov, s ktorými sa dieťa narodí, začne vypadávať a prenecháva tak priestor novým vláskom. Vďaka tomu sa úplne kľudne môže stať, že blondína sa zmení na brunetku, alebo že sa kučery nahradia rovnými prameňmi vlasov.

pexels.com

10. Časom sa mení aj farba ich očí

Farba očí je podmienená farebným pigmentom melanín. Melanín je zodpovedný za zafarbenie dúhovky – pri narodení pigmentácia ešte nie je ukončená a práve preto majú všetci novorodenci modré očká. Ich skutočnú farbu očí uvidíme až časom.

pexels.com

Titulná fotka: pinterest.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.