Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

“Prečo sa nerozvedieš?” 5 dôvodov, prečo nešťastné páry zostávajú spolu

reklama:
Prečo sa nerozvedieš?
“Prečo sa nerozvedieš?” 5 dôvodov, prečo nešťastné páry zostávajú spolu Foto: www.gettyimages.com

Pre väčšinu ľudí je manželstvo vzťahom, ktorý napĺňa a skrášľuje život. Všetci však poznáme pár, ktorý aj keď je zo svojho manželstva hlboko nešťastný, neukončí ho. Dôvodov, prečo sa tieto páry nerozídu, je určite veľa, ale psychológovia sa snažia pochopiť, čo tieto páry oddeľuje od ostatných, ktorí urobia to veľké rozhodnutie a… odpískajú.

Bojím sa, čo sa stane, keď odídem

Strach z neznámeho je pravdepodobne dôvodom číslo jedna, ktorý drží ľudí v pasci nešťastného manželstva. Obzvlášť pokiaľ sa jedná o násilný vzťah, kde sa nahnevaný manželský partner pravdepodobne bude chcieť pomstiť, strach zo dňa na deň rastie. Aby sme pravdu povedali, v posledných rokoch sme boli svedkami žien, ktoré boli zavraždené rukou svojho manžela len preto, že chceli uniknúť zo spoločného života.

Strach však existuje aj v nenásilných pároch. Budúcnosť, ktorá leží pred rozvedenými manželmi, je neznáma a vyžaduje mnoho drastických zmien. Bilancia sa zmení a nové dáta môžu vydesiť pár, ktorý nakoniec dá prednosť nešťastnému vzťahu na celý život.

Veci nie sú také zlé

Odmietanie vidieť realitu je najčastejší kameň úrazu, ktorý na seba človek kladie. Mnoho párov predstiera, že veci v ich manželstve nie sú „tak zlé“ alebo že „by mohli byť horšie“, aby sa cítili lepšie a našli dôvod, prečo zostať vo svojom nešťastí.

Hlboko v nich sa však ozve hlas, ktorý ich varuje, že veci v ich vzťahu nie sú vôbec „normálne“ a že si zaslúžia byť šťastní. Ak to tak cítite, opýtajte sa svojich priateľov a známych, aké sú ich vlastné vzťahy, a urobte drastické rozhodnutia. Šťastie k nám neprichádza náhodou. Je to voľba a všetci na ňu máme právo.

Musíme držať spolu kvôli deťom

Bez ohľadu na to, ako dobre sa pár tvárí, deti vždy vedia, či sú ich rodičia šťastní. Sú veľmi citliví a vnímaví a zdá sa, že majú špeciálne vysoko vyvinutý radar, ktorý odhalí všetky formy pokrytectva.

Veľa rodičov si ale myslí, že ich deti budú nešťastné, ak sa rozvedú, pretože budú zbavené každodenného kontaktu s jedným z dvoch rodičov a budú musieť zmeniť svoj životný štýl. Zotrvaním v zlom manželstve však dávate zlý príklad a svojim deťom posielate zlú správu.

Mnohokrát sú praktické a finančné výhody, ktoré rodičia prinášajú svojej rodine, podkopávané nedostatkom skutočnej lásky a nepriateľskou atmosférou v domácnosti, a to je zo všetkého najdôležitejšie.

Nikdy to finančne nezvládnem, keď odídem

Financie sú ďalším hlavným dôvodom, prečo nešťastné páry zostávajú spolu. Rozvod pravdepodobne zníži ich životnú úroveň a nebudú si môcť užívať životný štýl, na ktorý boli zvyknutí. Vo väčšine prípadov dve mzdy, ktoré prichádzajú do domácnosti, sotva stačia na pokrytie rodinných povinností a vyhliadka na dve samostatné domácnosti znie skľučujúca.

V tomto prípade sú veci naozaj ťažké a pár bude musieť urobiť významné zmeny vo svojom každodennom živote, aby mohol pristúpiť k rozvodu.

Čo povedia ľudia

Pokiaľ pochádzate z konzervatívneho prostredia, kde je slovo „rozvod“ takmer nadávkou, môže sa vám pomyslenie na rozvod zdať ako to najhoršie, čo sa môže stať. Myslíte si, že keď sa rozvediete, objaví sa vám na čele obrovské „D“ oznamujúce všetkým, že vaše manželstvo stroskotalo.

Tak to však nie je a viete to lepšie ako ktokoľvek iný. Našťastie v dnešnej dobe stigma rozvodu neexistuje (a ak áno, je rýchlo zabudnuté), pretože rozvedených párov s deťmi je teraz dosť.

Rozvod je skutočne veľmi ťažká skúsenosť, ale keď viete, že to robíte pre dobro svojej rodiny, potom už toľko nezáleží na tom, čo si ostatní myslia alebo hovoria.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.