Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pocity mamičiek po pôrode? Nikoho nezaujímajú, kritizuje trojnásobná mama

reklama:
Pocity mamičiek po pôrode? Nikoho nezaujímajú, kritizuje trojnásobná mama

Austrálčanka Laura Mazza je hrdou mamičkou troch detí. Keď nedávno porodila svoje tretie bábätko, všimla si jeden veľmi znepokojujúci trend. Všetci sa jej po pôrode pýtali, ako dieťatko prospieva, a zaujímalo ich, ako vyzerá. Zabudli však na jednu zásadnú vec. Nikto sa Laury ani náznakom neopýtal na to, ako sa má po pôrode ona.

Mamička Laura dostala od svojej rodiny a priateľov po pôrode svojho tretieho potomka stovky otázok. Všetky do jednej sa však sústredili iba na novonarodené bábätko. Dokonca prvá otázka, ktorú Laura od svojich blízkych dostala, bola, akým spôsobom jej dieťatko vykuklo na svet a či začalo ihneď dýchať.

Laury sa ale nikto neopýtal, ako sa cíti po telesnej a duševnej stránke ona sama. Aj keď táto žena absolvovala už tretí pôrod, je to predsa len veľmi náročná záležitosť bez ohľadu, koľké dieťa máte.

Podľa Laury si rodina a priatelia, ktorí prvýkrát v pôrodnici navštívia mamu s novonarodeným bábätkom, myslia, že žena by sa nemala rozhodne na nič sťažovať. Mala by byť skôr šťastná, že sa jej narodilo krásne a zdravé dieťa.

"Nesústreďte sa iba na novorodené bábätká, berte ohľady aj na nás matky. Pýtajte sa nás pravidelne, či je všetko v poriadku. Možno vám povieme, že áno, možno tiež nie. Nikdy sa nás ale neprestávajte pýtať na to, ako sa cítime, či niečo nepotrebujeme alebo či nás niečo nebolí. Materstvo je predsa len veľmi náročná záležitosť."

Tento nešvár však Laura vypozorovala aj u samotných mamičiek v pôrodnici. "Stretla som sa na oddelení s ďalšími matkami. Vždy sa so mnou bavili iba o tom, ako ich bábätko spí, koľko vypije materského mlieka a či má pravidelnú stolicu. Samy o sebe nepovedali jedinú zmienku, ani mi neprezradili svoje meno."

Táto trojnásobná austrálska mamička v súčasnosti píše knižku, v ktorej opisuje svoje zážitky z materstva. Touto knihou chce ostatným mamám odovzdať silu, aby začali konečne myslieť samy na seba a dali dôrazne svojmu okoliu vedieť, že potrebujú podporu.

Laura tiež otvára tému osamelosti v materstve. "Uvedomte si, že šťastná mama znamená šťastné dieťa. Počúvajte seba samého. Nie ste len telo, nie ste iba mama, nie ste tá neviditeľná žena v pozadí, ktorá robí všetko. Ste citová istota, ste posledný bozk na dobrú noc, ste pre svoje deti celý svet. Aby ste boli skutočne šťastná, nesnažte sa byť na materstvo sama. Ak potrebujete pomoc, povedzte si o ňu. Hovorte s blížnymi o svojich pocitoch a bolestiach a rozhodne sa za nich nehanbite."

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. októbra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.